Ypač, jei rudenį juo nepasirūpinote – neišvalėte, nedezinfekavote ir neparuošėte žemės naujai sėjai.

Laikas atsiraitoti rankoves

Mano kaimynės šiltnamyje jau kelios savaitės žaliuoja salotos, auga ridikėliai, laiškus augina svogūnai. Sėją ji pradėjo pirmąjį vasario dešimtadienį, todėl baigiantis kovui jau ragaus pirmąjį derlių.
Balandžio pabaigoje, nurovusi salotas, sodins pomidorų daigus, sės agurkus. O rudenį tuščias lysves dar pribarstys sideratų – baltųjų garstyčių, rapsų ar kitų dirvos struktūrą gerinančių augalų sėklų. Vėlai rudenį arba pavasarį, jiems pradėjus žydėti, patyrusi daržininkė žemę sukasa. Sako, kad didžiausią naudą duoda garstyčios – šiltnamio gruntas ir patręšiamas, ir dezinfekuojamas, nes šių augalų kvapo nemėgsta daugelis kenkėjų.

Neturintys laiko intensyviai daržininkystei, šiltnamių sezono dar nepradėjo. Bet laukti jau nėra ko – pats laikas jei ne žalumynams sėti, tai šiltnamiui paruošti. Tiems, kurie mėgsta laikytis nurodymų, darbo netrūks visą savaitgalį.

Jei šiltnamį naudosite tik balandžio pabaigoje, kai praeis šalnų sezonas ir bus jau galima sodinti daigus, sideratų dar galite pasėti – jie dygsta greitai. Po mėnesio teliks perkasti žemę ir jau galėsite sodinti. Be to, beriant avižų, garstyčių ar rugių sėklas, kartu galima papildomai patręšti šiltnamio žemę.

Geriausia tręšti perpuvusiu mėšlu ar kompostu. Bet tiks ir kaulamilčiai, kurie yra puikus fosforo trąšų pakaitalas. Jų galima rasti kiekvienoje sodo prekių parduotuvėje.

Dezinfekcijai tiks pelenai

Specialistai rekomenduoja atlikti šiltnamio sanitarinį valymą ir būtinai profilaktiškai dezinfekuoti statinio konstrukcijas bei dangą. Įprasta priemonė – sieros dūmai.

Bet daugelis daro gerokai paprasčiau. Sunaikinę pernykščių augalų liekanas šiltnamyje ir apie jį, įgudę daržovių augintojai karštu vandeniu su muilu kruopščiai nuplauna visas vidines šiltnamio konstrukcijas ir įrenginius.

„Dėmesio“ reikia ir šiltnamio žemėje žiemojusiems kenkėjams ir voragyviams. Jų atsikratyti taip pat gali padėti karštas vanduo. Sulaisčius žemę, tereikia apdengti ją paprasčiausia polietileno plėvele – sako, jog to užtenka, kad būtų sunaikinta iki 99 proc. kenkėjų. Kai kurie sodininkai šiltnamio žemę sulaisto vandeniu su pienu ir jodu.

Efektyviai veikia ir chlorkalkės, karbidas, negesintos kalkės. Jei šiltnamio žemės kasmet nekeičiate, profilaktiškai rekomenduojama retkarčiais ją pabarstyti lapuočių medžių pelenais.

Šiltnamiui dezinfekuoti yra daugybė cheminių preparatų. Jei nesate nusistatę prieš juos ir negailite pinigų, galite rinktis pesticidų ir mineralinių medžiagų rinkinius. Jų tikrai prireiks, jei jau turite stiklinį ar polikarbonatinės dangos šiltnamį.

Nuo kenkėjų - gėlės

Jei savo šiltnamį išvalėte, dezinfekavote ir patręšėte rudenį, teliko tik išpurenti dirvą, kad ji greičiau sušiltų ir pasipildytų deguonies atsargas.

Patyrę daržininkai, mokantys natūraliomis priemonėmis saugoti savo augalus nuo ligų ir kenkėjų, sako, jog šiltnamiuose reikia pasodinti stipraus aromato augalų, o daržoves nuo ligų išsaugoti padeda geras vėdinimas ir augalų mulčiavimas.

Todėl jei nežadate šiltnamyje sėti dirvožemį gerinančių sideratų, nieko nelaukdami pakraščiuose pabarstykite serenčių sėklų. Jos greitai sudygsta, o iki šalnų žydinti gėlytė skleidžia baltasparniams nepatinkantį kvapą. Kovai su kenkėjais rekomenduojami ir bazilikai, darže nuo amarų geriausiai saugos tabako daigas.

Šiltnamio žemės nereikės dažnai laistyti, jei augalus mulčiuosite. Patyrę daržininkai pavasarį šiltnamius mulčiuoja neutraliomis durpėmis, nes tamsus mulčas geriau sugeria ir ilgiau išlaiko šilumą. Prasidėjus karščiams, labiau tinka mulčiuoti nupjauta žole. Jai sudžiūvus, dedamas kitas sluoksnis.

Jei mulčiuosite spygliuočių medžių pjuvenomis, lentpjūvėse nuskustomis medžių žievėmis, kraikui naudojamos durpės, dėl pernelyg užrūgštėjusios dirvos gero derliaus tikrai neturėsite. Todėl labai svarbu stebėti dirvos pokyčius.

Intensyviai dirbama žemės ir be pašalinių medžiagų linkusi rūgštėti, todėl pamatę ant dirvos paviršiaus atsirandančias samanas, žemę kalkinkite arba bent jau pabarstykite medžio pelenais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)