Latvių sodininkystės ekspertė Marite Gailite sako, kad medžių lapai yra pati geriausia nemokama trąša. Todėl nesistenkite jais atsikratyti – verčiau panaudokite juos sode. Tačiau reikia atminti, kad trąšoms tinka ne visi medžių lapai, rašoma rus.delfi.lv.

Kaip teigia Latvijos kaimo konsultacijų ir švietimo centro (KKŠC) vyresnysis sodininkystės specialistas Maris Narvilas, medžių lapai yra labai vertinga organinė trąša. Išimtis – vaismedžių ir uogakrūmių lapai, kurių negalima naudoti nei kaip trąšų, nei kaip mulčiaus. Taip yra todėl, kad juos dažniausiai pažeidžia įvairios ligos ir kenkėjai, todėl jie gali dar labiau paskleisti sode infekcijų užkratą. Pats M. Narvilas vaismedžių ir uogakrūmių lapus degina. „Tačiau kitų lapų nereikėtų deginti, nes jie gali pasitarnauti kaip vertinga trąša“, – sakė ekspertas ir nurodė kelis būdus, kaip sode panaudoti nukritusius medžių lapus.

Kaip mulčius ant dirvos paviršiaus

M. Narvilas aiškino, kad tai padeda pagerinti dirvožemio derlingumą. Mikroorganizmai padės lapams suirti. Jei nusprendėte mulčiuoti dirvą, lapų mulčiaus storis turėtų siekti ne mažiau kaip 15 cm, nes nuo drėgmės lapai susiploja. Berti ant lapų žemės nebereikėtų. Paklaustas, ar yra augalų, kurių negalima mulčiuoti lapais, M. Narvilas nurodė, kad tai yra spygliuočiai. Jiems geriau tinka medžio drožlės arba durpės.

Rudens darbai

M. Narvilas taip pat rekomendavo mulčiavimui naudoti sausus, o ne drėgnus lapus. Sausi lapai yra naudinga medžiaga, padedanti augalams išlaikyti šilumą ir peržiemoti. „Įsitikinkite patys – įkiškite ranką į sausų lapų krūvą ir pajausite šilumą“, – sakė jis.

Lapai pasitarnaus daugiamečiams augalams, krūmams ir dekoratyviniams medeliams. Drėgnus lapus geriausia naudoti kompostui. Mulčiuoti viršutinį dirvos sluoksnį medžių lapais geriausia prasidėjus šalnoms.

Kokių medžių lapus galima naudoti mulčiavimui?

Ekspertas išskiria stambius lapuočių medžius, įskaitant ąžuolus. Tačiau nereikėtų pamiršti, kad ąžuolų lapai suyra labai lėtai. Beržų ir liepų lapai labai tinka žieminiams česnakams mulčiuoti.

„Atminkite auksinę taisyklę – mulčius neturi būti beriamas prie augalo stiebo ar medelių kamieno, kad nepritrauktų graužikų ir kenkėjų“, – priminė ekspertas. Atsakydamas į klausimą, ar pavasarį šį mulčiaus sluoksnį reikėtų nuimti, M. Narvilas pabrėžė, kad to daryti nereikia.

Kompostui

Lapai gali virsti kompostu. M. Narvilas teigia, kad vertingiausią kompostą galima gauti lapus sumaišius su nupjauta žole – jų santykis turėtų būti 3:1, t. y. trys dalys lapų ir viena dalis nupjautos žolės.

Ruduo

Dirvai stiprinti

Ekspertas drėgnus medžių lapus rekomenduoja įterpti į dirvą, pavyzdžiui, į vagas. Dirvą galima praturtinti ir kitais vertingais komponentais, pavyzdžiui, kavos tirščiais, vaisių ir uogų liekanomis.

Subėrus į vagas lapus, ant jų reikėtų užberti 5 – 10 cm dirvožemio, kuris liko iškasus vagas. Kitais metais augalai turės labai geras lysves.

Lapų deginimas

Kaip jau buvo minėta, M. Narvilas vaismedžių ar uogakrūmių lapus rekomenduoja sudeginti, o likusių medžių lapus išsaugoti trąšoms. Tačiau ne visur vietos valdžia leidžia lapus deginti. M. Narvilas taip pat primena, kad lapų krūvas mėgsta ežiai, todėl netyčia kartu su lapais galima sudeginti ir šiuos gyvūnėlius.

Danga takeliams

Lapai gali tapti puikiu kilimu takams – ant jų neaugs piktžolės, o žemė nesusiplos.

Lapai gėlėms apdengti

Jei žiemai sunešate gėles į namus ir jos žiemoja vėsesnėje patalpoje, ant jų galima uždėti didelių sausų lapų (augalas tiesiog apsiklos lapais). Tai padės sėkmingai peržiemoti net egzotiškiausioms gėlėms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją