Kada šeimininkas baigs skinti derlių, nežinia, mat paprika dar žydi ir mezga naujus vaisius. Algimantas Biečkus gigantiškos paprikos sėklų gavo šiemet iš draugo ir nė nenutuokia, kokios ji veislės.

Užaugino gigantę

„Paprika – karčioji, labai gražiai atrodo, nes vaisiai primena varpelius. Jie labai dideli ir labai aštraus skonio. Vienos suvalgyti iš karto neįmanoma“, – pasakoja augintojas. Sėklomis pasidalinęs bičiulis perspėjęs, kad šios daržovės gali užaugti iki metro–pusantro aukščio.

Tačiau panevėžiečio šiltnamyje ji pasiekė ir kone tris metrus. A. Biečkus sodinęs du paprikos daigelius, tačiau tik viena jų – gigantė. Panevėžietis svarsto, kad augalui tikriausiai patiko sąlygos, nors ypatingai jo ir neprižiūrėjęs.

Tiesiog kasdien palaisto. „Jei nepalaistau, lapeliai nuvysta. Tik paliejam, už valandos vėl atsigavusi“, – pasakoja A. Biečkus. Jis nelinkęs augalų gausiai tręšti, tad ir paprika mažai trąšų gavo. O štai karščiu išties lepinosi. Kartais temperatūra šiltnamyje siekdavo ir 30–40 laipsnių.

Prireikė talkos

Vėstant orams, paprika gigantė iš šiltnamio perkraustyta į šiltus namus.

Kadangi augalas labai aukštas, be talkos neapsieita. A. Biečkui padėjo brolis, vėliau prisijungė ir kaimynas. Sudėtingiausia buvo papriką įnešti pro duris nenulaužus šakų.

A. Biečkus paprikos sėklų gavo šiemet iš draugo P. Židonio nuotr.

Panevėžietis pirmiausia šiltnamyje papriką iškasė ir pasodino į didelį kibirą. Tuomet šį įstatė į didelį puodą, kad augalą būtų patogiau ir saugiau nešti. Kad nuo dydžio ir svorio nelūžtų, šalia augalo įbesti keli strypai, prie kurių paprika pririšta. Ties aukščiausia vieta augalas siekia 2,70 metro. Kadangi ir kambarys tokio aukščio, teko šiek tiek prilenkti jos šakas pririšant prie karnizo.

Nors paprika išties milžinė, A. Biečkus nesidomėjo, ar tokią jau galima vadinti rekordininke. Jis svarsto, kad panašių greičiausiai yra užauginęs ne vienas. O pats kadaise užauginęs ir įspūdingo dydžio saulėgrąžas.

„Buvo tokio dydžio, kad niekaip negalėjau išrauti. Teko kirviu nukirsti ir iškasti“, – pamena panevėžietis. Kad beveik 3 metrų paprika gigantė tilptų kambaryje, A. Biečkui ją teko palenkus pririšti prie karnizo.

Lauks Kalėdų

A. Biečkus yra pastebėjęs, kad paprikai patinka kambaryje. „Manau, sulauks ir Kalėdų. Gražiai atrodo, dar pamažu žydi, daug primegztų mažų paprikų. Kol bus, tol laikysiu. Jei pradės kristi lapai, tada jau rausiu“, – svarsto daržininkas. Patys vaisiai – maždaug nedidelio mandarino dydžio. Jų kol kas specialiai neskynė.

A. Biečkus paprikos sėklų gavo šiemet iš draugo P. Židonio nuotr.

Tik benešant į kambarį, keturios ankštys nulūžo. Beaugant kambaryje, prinoko dar ne viena. A. Biečkus žada pasilikti sėklų – milžinių tikisi ir kitąmet.

Delikatesas sūnui

A. Biečkus pasakoja aitriąsias paprikas auginantis dėl jas itin mėgstančio sūnaus – šis aitruoles valgo kasdien.

Tad kiekvienais metais sodinantis bent po dvidešimt daigų. Daugiausia – čili. Dabar ir kitos paprikos auga vazonuose namuose. Pasak A. Biečkaus, šiemet apie mėnesį vėlavęs sėti paprikas, tad kol kas dar daug neprinokusių. Paprastai sėja vasarį, bet šiemet į žemę subėrė tik balandžio pradžioje. Tad šiltnamyje nespėjo prinokti, todėl dabar puikiai dera kambaryje.

A. Biečkus pasakoja anksčiau augindavęs ir saldžiąsias paprikas, tačiau supratęs, kad neapsimoka. „Su pomidorais auginti kartu netinka. Augini, naudos beveik nėra – daugiausia užauga 4–5, o kitą kartą nuskini tik dvi. Jei daigas kainuoja pusantro euro ir dar kasdien reikia laistyti, neapsimoka“, – paskaičiuoja daržininkas.

Paprikų rekordai

Lietuvoje yra užfiksuotų rekordų, susijusių su paprikomis. 2020 metų rugsėjį Tauragės rajono Joniškės kaime Regimanto Žitkevičiaus šiltnamyje užaugo didžiausia paprika. Ji svėrė 514 gramų, apimtis – 40 cm, skersmuo 13 cm, o aukštis 14 cm. Tai buvo vienmetė paprika ‘Rubika’.

Šį rudenį planuota siekti Lietuvos rekordo – „Masiškiausia aitriųjų paprikų degustacija Lietuvoje“. Dalyviai turėjo paragauti vienu metu ‘Ghost Pepper’ (lietuviškai – pipiras vaiduoklis) – aštriausios natūraliai gamtoje augančios paprikos.

Aitrumo matavimo skalėje pagal Skovilį jos vertinamos apie 1 milijonu SHU (aitrumo vienetų), o, pavyzdžiui, Lietuvoje gerai pažįstamos Chalapos aitriosios paprikos tesiekia nuo 2000 iki 8000 SHU.