Kodėl ši bjaurastis negali imti ir išnykti, su apmaudu galvojate jūs. Tačiau ar susimąstėte, kas iš tiesų nutiktų, jei šis troškimas išsipildytų? Štai ką šia tema gali pasakyti mokslininkai.

Pirmiausia, jeigu visi uodai vienu ypu išnyktų, Žemėje neliktų 3,5 tūkst. individų rūšių, mat būtent tiek uodų padermių egzistuoja mūsų planetoje. Minėtina, kad žmones atakuoja tik 200 rūšių atstovai ir tik trys rūšys – maliariniai (Anopheles), paprastieji (Culex) ir geltonosios karštligės (Aedes) – kelia realią grėsmę, kadangi yra mirtinai pavojingų ligų, kaip antai maliarija ir geltonoji karštligė, nešiotojai, rašoma rus.delfi.lv Sodo rubrikoje.

Mokslininkai nuodugniai ištyrė įvairius visų (arba konkrečių rūšių) uodų išnaikinimo scenarijus. Daugiausiai žadančia laikytina genų modifikavimo strategija, kurios ėmusis pavyktų gerokai padidinti šių vabzdžių patinų ir sumažinti patelių skaičių. Kai taip nutiktų, uodų populiacija drastiškai susitrauktų.

Sakysite, na, ir puiku! Tačiau prieš skelbiant uodams pražūtingą karą, būtina numatyti visus menkiausią riziką keliančius veiksnius – taip sako mokslininkai. Dalykas tas, kad uodai gyvuoja Žemėje jau 100 mln. metų, tad kyla klausimas, ar galima, lyg niekur nieko, juos išnaikinti. Deja, vienareikšmiško atsakymo paieškos tęsiasi iki šiol.

Pakalbėkime kad ir apie tundrą, pro kurią praskrenda migruojantys paukščiai. Kai kurie iš tų paukščių maitinasi tundroje besiveisiančiais uodais ir jeigu jų neliktų, paukščiai, be abejo, nukentėtų: dėl patirtos žalos jų populiacija gali net perpus sumažėti. Mokslininkai tvirtina, kad panašus likimas lauktų ir kituose planetos regionuose besiveisiančių gyvūnų. Ypač sunkūs laikai, esą, ateitų žuvims: tas, kurios minta beveik vien uodais (pavyzdžiui, gambuzijas), ištiktų tikra tragedija.

Mokslininkai nemano, kad, nelikus uodų, jais mintančios gyvūnų rūšys būtinai išnyks, nes rasti kitą maisto šaltinį tikrai įmanoma. Tačiau jei taip nutiktų, išnykimo grėsmė iškiltų arba naujam maisto šaltiniui, arba toms paukščių ir žuvų rūšims, kurios dabar juo naudojasi. Taigi, uodų išnaikinimas, kaip matyti, gali sukelti vargiai kontroliuojamą reakciją gyvūnijos pasaulyje.

Beje, optimistai tvirtina, kad nieko blogo, šiaip ar taip, neįvyktų: kad jei kas nors kur nors ir pabadaus, katastrofos pavyks išvengti, nes gyvūnai prisitaikys – juk tai ne pirmas kartas. Būtina pripažinti, kad pastaraisiais šimtmečiais žmonės radikaliai pakeitė Žemės veidą, tačiau net ir išnykus tūkstančiams gyvūnų rūšių, jų vis tiek liko labai daug, todėl jei specialiai nesidomėtume, mes to nė nežinotume.

Šitaip mąstantieji atkreipia dėmesį ir į tai, kad, uodams staiga išnykus, per metus pavyktų išgelbėti maždaug milijono žmonių gyvybes, o dar 236 mln. neužsikrėstų geltonąja karštlige.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)