1. Juostuotoji pelargonija

Tai vienas iš populiariausių augalų tiek namuose, tiek soduose: ši gėlė puikiai auga tiek namų sąlygomis, tiek lauke (sode augusios pelargonijos rudenį persodintos į vazonus gali žydėti iš esmės visus metus). Populiarios ne tik kompaktiškos ir vidutinio dydžio veislės, bet ir aukštaūgiai vediniai. Atskiri žiedeliai skėtiniuose žiedynuose būna paprasti, pusiau dvigubi ir dvigubi.

Kad pelargonijos žydėtų... nereikia beveik nieko. Tai labai nepretenzingi augalai. Perdėtas rūpestis joms netgi kenkia. Pelargonijos žydės gausiau, jei periodiškai bus tręšiamos trąšomis, kuriose azoto bus mažiau negu fosforo ir kalio. Jei norite vešlių krūmų, šiuos augalus reikia apgnaibyti.

2. Sanpaulija, arba kambarinė žibuoklė

Sanpaulijos, arba kambarinės žibuoklės (Saintpaulia ionantha), yra visžaliai augalai, žydintys ryškiais, gražiais žiedais, susitelkusiais į rozetę. Pasaulyje yra išvesta daugybė įvairiausių spalvų ir dydžių sanpaulijų veislių.

Tai nereiklios gėlės. Kad jos augtų ir žydėtų, reikia:

Ryškaus išsklaidyto apšvietimo, o žiemą – tiesioginių saulės spindulių. Joms tinka šiauriniai, rytiniai ir vakariniai langai.
Įprastos kambario temperatūros.
Saikingo laistymo be stovinčio vandens. Šie augalai ramiai toleruoja nedidelį išdžiūvimą.
Negalima purkšti lapų ir žiedų – reikia drėkinti orą aplinkui.

3. Falenopsis, arba orchidėja – drugelis

Tai pati atspariausia orchidėja su stambiais, įvairių spalvų žiedais. Charakteringa jos savybė yra monopodinis augimas – jų stiebas nesišakoja, o lėtai auga, kasmet išleisdamas 1 – 2 lapus. Šiuo metu yra išvesta tūkstančiai šio augalo veislių, kurios pasižymi gausiu bei ilgu žydėjimu, stambiais (iki 10 cm skersmens), gražios spalvos žiedais – jie gali būti balti, rožiniai, vyšniniai, su ryškiais taškeliais ar dryželiais.

Auginti falenopsius labai lengva. Jiems reikia:

Ryškaus, išsklaidyto apšvietimo: rytiniai, vakariniai langai.

Oro temperatūros iki 25 laipsnių šilumos, bet ne žemesnės negu 15 laipsnių šilumos. Žema nakties temperatūra skatina žiedpumpurių formavimąsi.

Žiemą reikėtų papildomo apšvietimo.

Vasaros augimo sezonu rekomenduojama kasdien apipurkšti augalą.
Orchidėjoms reikia specialaus substrato – įprasta žemė joms netinka. Taip pat reikia specialių permatomų plastikinių vazonėlių, turinčių drenažo skylutes.

4. Begonija

Tai daugiamečiai augalai su įvairiausių formų, spalvų ir dydžių žiedais. Visos begonijos rūšys ir veislės sąlygiškai skirstomos į žydinčias ir dekoratyvių lapų begonijas. Pirmajai grupei priklauso visadžydės begonijos (Begonia semperflorens), aukštosios begonijos (Begonia elatior) ir gumbinės begonijos (Begonia x tuberhybrida). Aukštosios begonijos yra tikros puokštės vazonėlyje, o gumbinės begonijos gali žydėti be pertraukų iki šešių mėnesių, visadžydės – net iki metų!

Visadžydės begonijos (Begonia semperflorens) primena nedidelius, taisyklingus krūmelius su paprastais arba dvigubais žiedais. Išvesti hibridai pasižymi įvairių spalvų lapais (nuo ​​geltonai žalių iki tamsiai raudonų) bei įvairių formų baltais, raudonais, oranžiniais ar rožiniais žiedais. Vasarą begonijos auginamos lauke. Rudenį jos persodinamas į vazonus ir sunešamos į kambarį.

Begonijos mėgsta šviesias patalpas, laistomos nuosaikiai, tręšiamos. Po metų jos keičiamos nauju krūmeliu. Dauginamos stiebo auginiais.

5. Vėzdūnė

Tai visžalis, žolinis, šakniastiebinis daugiametis augalas. Žydi baltais žiedeliais, primenančiais burbuolę, kurią supa dekoratyvus baltas pažiedis.

Jaunos vėzdūnės puikiai tinka mažoms dekoratyvinėms kambarinių augalų kompozicijoms. Žydi nuo pavasario iki vasaros pabaigos ir gali būti nurėžiamos. Gerai auga hidroponikoje.

Vėzdūnėms patinka šviesios ir šiltos vietos su drėgnu oru. Nuo pavasario iki rudens jas būtina tręšti silpnomis trąšomis.

Dar keli dažnai ir ilgai žydintys augalai, nereikalaujantys sudėtingos priežiūros:

  • Kinrožė;
  • Galenis;
  • Sprigė;
  • Tinūtras.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)