Neseniai sodininkystės mylėtojai atrado naują perspektyvų produktą – naminį bananų vandenį, rašo „Reader‘s Digest“.

Knygos apie rožių auginimą autorė Stephanie Stevenson aiškina, kad ši pastarojo meto tendencija populiarėja dėl to, kad „pasigaminti vandenį iš bananų žievelių yra lengva ir paprasta jau nekalbant apie tai, kad tai natūrali trąša [kambariniams ir sodo augalams]. Bananuose gausu kalio, kalcio, fosforo ir magnio. Šis derinys puikiai skatina augalų augimą“.

Kas yra bananų vanduo?

Bananų vanduo – tai vanduo su bananų žievelėmis. Pasigaminti jį labai paprasta: supjaustytas banano žieves kibire ar stiklainyje užpilkite vandeniu ir keletą savaičių palaikykite, o tada laistykite juo augalus. Anot teorijos, bananų žievėms mirkstant, vanduo prisisotina vertingų medžiagų, pavyzdžiui, kalio ir kalcio. Taip gaunamos pigios naminės skystos trąšos.

Ar bananų vanduo efektyvus?

Kai kurie sodininkai prisiekinėja, kad jis tikrai padeda, tačiau jokių mokslinių įrodymų, kad bananų vandenyje iš tikrųjų būtų pakankamai kalio, kad jis padėtų augalams, šiuo metu nėra. (Tai nereiškia, kad bananų vanduo yra neveiksmingas. Jį tiesiog reikėtų geriau ištirti.) Tačiau bananų vandens naudojimas atrodo pagrįstas: bananai turi daug kalio, kuris yra svarbus makroelementas, skatinantis augalų augimą, stiprinantis stiebus ir padedantis augalams geriau atsispirti sausrai ir kenkėjams.

Bananų žievė

Bananų žieveles reikia supjaustyti, kad maistingosios medžiagos išsiskirtų tokia forma, kurią pasisavina augalai (prisiminkite kompostą). Makererės universitetinio koledžo atliktas tyrimas rodo, kad bananų vandenyje kalio būna daugiau, jei trąšų gamybai naudojamos virtos bananų žievės, tačiau norint tai patvirtinti, reikia daugiau tyrimų.

Daug kambarinių augalų augintojų tvirtina pastebėję, kad jų augalams išėjo į naudą laistymas bananų vandeniu. Knygos „Companion Planting in Raised Bed Gardens“ autorė Aster Green teigia – bananų vanduo augalams yra „organinis būdas pagerinti laistymą ir nebenaudojant sintetinių trąšų“.

Kokiems augalams patinka bananų vanduo

Bananų vandeniu galite laistyti visus augalus sode ar namuose. Nors reikalingi išsamesni tyrimai, bananų vanduo augalams tikrai nepakenks. Didesnis kalio kiekis ypač naudingas vaismedžiams ir žydintiems augalams, bet apskritai visiems augalams į naudą nedidelis kalio kiekis.

Jeigu nežinote, kokius augalus laistyti bananų vandeniu, S. Stevenson pataria pirmiausia atkreipti dėmesį į pomidorus, paprikas, rožes, orchidėjas, sukulentus ir paparčius. Ji teigia, kad bananų žievelių vanduo saugo nuo puvimo pomidorų žiedynkočius, kai apatinė pomidoro dalis paruduoja.

„Magnis dalyvaus jūsų gėlių ir augalų fotosintezėje, augalai lengviau brandins vaisius ir žydės.“

Ar bananų vanduo saugus visiems augalams?

Iš esmės – taip. Bananų vandenį saugu naudoti, jis nė kiek netrukdo augimui. Tiesa, tradiciniu būdu auginamus bananus dažnai nupurškia sintetiniais pesticidais, todėl bananų vandeniu nereikėtų laistyti valgomųjų augalų. Valgomuosius augalus laistykite ekologiškų bananų žievelių vandeniu.

Kambarinių gėlių laistymas

Svarbu paminėti – bananų vandenyje yra dalis reikalingų maistinių medžiagų, bet jis neaprūpina augalų visomis būtinomis medžiagomis. Jei bananų vanduo taps vienintele jūsų trąša, augalų augimas gali sulėtėti, ims gelsti lapai ir atsiras kitokių požymių, rodančių, kad trūksta maistingų medžiagų. Bananų vandenį naudokite paraleliai su kitais organiniais produktais – kompostu ar trąšomis.

Kaip paruošti bananų vandenį augalams laistyti?

Pagaminti bananų vandens augalams laistyti – nesudėtinga. Jums reikės bananų žievelių, vandens ir didelio indo – kibiro ar pan. Bananų vanduo – ne tik naudingas augalas, bet ir puikūs būdas sumažinti maistinių atliekų.

Pasigaminkite bananų vandens, vadovaudamiesi šiais nurodymais:

1. Neišmeskite bananų žievelių

Suvalgę bananą, neišmeskite žievelės. „Banano žievelę padėkite į talpą ir pripilkite du trečdalius talpos vandens“, – aiškina A. Green. Ir toliau dėkite žieveles į turimą talpą, kol joje pakaks vietos. Nepamirškite uždengti savo indo, kad nesklistų kvapas ir neatsirastų pelėsis.

Kad greičiau vyktų procesai, supjaustykite žieveles nedideliais kubeliais arba sutrinkite trintuvu ir tada sudėkite į talpą su vandeniu.

2. Tegu vanduo pastovi

Kai indas prisipildys žievelių, pastatykite jį į tamsią vietą ir palikite stovėti dvi–tris savaites. Kai odelės pajuoduos, o vanduo patamsės, bananų vandeniu jau galima laistyti. Stovėdamas bananų vanduo gali skleisti nestiprų kvapą – tai normalu. Palaisčius augalus bananų vandeniu, kvapas turi išnykti.

Bananai

Jei norite greičiau paruošti bananų vandenį, tegu žievelės pastovi kelias dienas, paskui supilkite vandenį ir žieveles į puodą. Virinkite 30–45 min., paskui palikite atvėsti. Virinant iš žievelių išsiskiria daugiau maistingų medžiagų, tad greičiau turėsite bananų vandens.

3. Išimkite iš vandens bananų žieveles

Kai atėjo metas naudoti bananų vandenį, perkoškite, skystį supilkite į laistytuvą, o likusias žieveles sumeskite į komposto dėžę.

4. Laistykite augalus

Galite naudoti bananų vandenį periodiškai įterpdami jį į įprastą kambarinių ir lauko augalų laistymą.

Pavirintas bananų vanduo yra didesnės koncentracijos, ją prieš laistymą reikia praskiesti: viena dalis bananų vandens ir penkios dalys vandens.

Kokiu dažnumu reikia laistyti augalus bananų vandeniu?

Bananų vandenį galima naudoti daugumai kambarinių ir lauko augalų – laistykite kas savaitę, žinoma, atsižvelgdami į kiekvieno augalo laistymo ypatumus. Sukulentai, kaktusai mėgsta sausesnę žemę, todėl laistykite mažiau, kad neimtų pūti minėtų augalų šaknys.

Ar yra alternatyvių trąšų augalams?

Bananų vanduo neturi reikiamo kiekio maistingų medžiagų, norint palaikyti natūralų augalų augimą.

Todėl patartina naudoti ir kitokias trąšas, kuriose yra subalansuotas maistingų medžiagų derinys.

Kitas variantas, kaip naudoti bananų žieveles, – nusipirkti jų komposto. Komposto formavimosi metu mikrobai ir naudingos bakterijos skaido bananų žieveles ir kitas organines medžiagas, tokiu būdu padaro maistingas medžiagas lengviau įsisavinamas augalams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją