Jei baigiantis pavasariui pastebėtumėte, kad kai kurių morkų lapai įgavo violetinį atspalvį, kelis daigus išraukite, kad suprastumėte, kas atsitiko. Jei morkos išvagotos pajuodusiais tuneliais, iš kurių lenda gelsvos lervos, reikalai išties prasti: tai reiškia, kad jas užpuolė bjaurūs kenkėjai – morkinės šakniamusės. Kaip jų atsikratyti, patariama publikacijoje iš portalo „Supersadovnik“.

Ką verta žinoti apie morkines šakniamuses

Morkinių šakniamusių atsiranda pavasarį, gegužę. Jos išlenda iš žemės, kai 5–10 cm gylyje ji sušyla iki 16–18 laipsnių. Paprastai tokiu metu žydi alyvos, obelys ir šermukšniai. Kiaušinėlius šakniamusės sudeda ne anksčiau nei išsiskleidžia du pirmi morkų lapeliai, t. y. praėjus 25–30 dienų nuo morkų sudygimo.

Morkinės šakniamusės skraido ir deda kiaušinėlius ištisą vasarą. Skirtingos kartos persidengia viena su kita ir tik kai kuriais metais tarp jų susidaro 9–15 dienų tarpas. Dėl šios priežasties kovoti su morkinėmis šakniamusėmis labai sunku. Nemenkas skaičius rudeninės kartos lervų nespėja baigti savo maitinimosi periodo iki derliaus nuėmimo ir pasilieka šakniavaisiuose, o tada kartu su jais nukeliauja į sandėliavimo vietą.

Kaip atrodo morkinių šakniamusių pažeistos morkos

Apie augalų pažeidimus byloja raudonai violetinės spalvos lapai. Su laiku jie pagelsta, nuvysta ir nudžiūva. Šakniavaisis gali būti padengtas tamsiai oranžiniais gumbais, o jo galiukas parudavęs. Perpjovus šakniamusių lervų pagraužtą morką, galima pamatyti parudusius lervų takus.

Morkinių šakiniamusių kenkimo būdai

Morkinės šakniamusės atakuoja salierinių šeimos augalus: morkas, ypač kai kurias jų veisles, taip pat pastarnokus, kiek rečiau – salierus, petražoles, juoduosius ridikus, krapus ir pankolius. Rizikos grupei priklauso pusilgius ir trumpus šakniavaisius išauginančios morkų veislės. Mažiausiai morkinėms šakniamusėms patrauklios tos morkų veislės, kurios pasižymi nedidele cukraus koncentracija ir išaugina ilgus šakniavaisius. Didžiausios žalos šie kenkėjai pridaro tose vietose, kurioms būdingi gausūs krituliai, didelis drėgnumas, taip pat šešėlinguose ir netoli vandens telkinių esančiuose sklypuose.

Masiškai besidaugindamos šakniamusės pridaro daug žalos, tačiau daugiausia – sklypo pakraščiuose augantiems augalams.

Morkos ir svogūnai

5 pagrindinės priežastys, kodėl reikia kovoti su šiais kenkėjais:

1. Ypač didelis pavojus kyla 2–3 lapų fazę pasiekusiems morkų daigams. Jei nesiimsite jokių priemonių, galite likti be morkų.

2. Morkų šakniavaisiai sumedėja ir tampa beskoniai, kadangi jų audiniai stengiasi atsinaujinti, bet degeneruoja; tai apsauginė augalo reakcija į pažeidimus.

3. Kartumas atsiranda dėl išgraužtuose takuose užsilikusių lervų išnarų ir išmatų.

4. Stipriai pažeisti šakniavaisiai deformuojasi, gali atrodyti taip, tarsi keliose vietose būtų įveržti, taip pat gali pasidalyti į kelias dalis.

5. Laikomi morkinių šakniamusių lervų pažeisti šakniavaisiai dažniausiai greitai supūva.

Ką padaryti anksti pavasarį, norint apsisaugoti nuo morkinių šakniamusių: 9 žingsniai

1. Lysvių, kuriose planuojama auginti morkas, negalima perkasinėti su mėšlu. Negena to, sėti morkas galima tiktai į tokią dirvą, kuri organinėmis trąšomis buvo tręšta tik prieš metus.

2. Laikykitės sėjomainos: nesėkite morkų į tokią vietą, kurioje prieš metus taip pat augo morkos arba kokie nors kiti salierinių šeimos augalai, mat tokioje žemėje galėjo peržiemoti morkinės šakniamusės.

3. Paruoškite sėklas. Likus 10 dienų iki sėjos, sėklas dviem valandoms reikėtų užmerkti šiltame (40 laipsnių) vandenyje. Porą valandų pamirkusias sėklas išdėkite ant drėgno audeklo (labiausiai tinka lininis) ir sudėkite į maišelį su skylutėmis. Taip supakuotos sėklos turi 10 dienų pagulėti šaldytuve. Prieš sėjant sėklas reikia visiškai išdžiovinti.

Taip pat, laikantis instrukcijų, sėklas galima užmerkti bet kokiame augimą skatinančiame tirpale, o tada sumaišyti su smėliu ir pasėti į drėgna lysvę – iš anksto vandeniu palietas vageles.

4. Morkas ir kitas salierines kultūras sėkite anksti – kol dar neskraido kenkėjai.

5. Morkas sėkite atviruose, vėjo užpučiamuose ir saulės šildomuose plotuose. Dirva turi būti lengva. Stenkitės pasėti ne per tankiai.

6. Iš ploto, kuriame planuojate auginti morkas, pašalinkite laukinius salierinius augalus – kiaulpienes, dobilus ir kt., kadangi juose paprastai slypi daugelio kenkėjų lervos, be to, šie augalai neretai tampa papildomu maistu suaugusioms šakniamusėms.

7. Iš karto imkitės morkų kaupimo, tik stenkitės neapnuoginti šakniavaisių, be to, prieš kaupdami žemę gausiai paliekite. Kaupimas leidžia išsaugoti dirvoje drėgmę, pagerina dujų cirkuliaciją, sukuria augalų augimui palankesnes sąlygas, mažina piktžolių žėlimą, be to, kai viršutinis dirvos sluoksnis padžiūva, žūva jame esantys morkinių šakniamusių padėti kiaušinėliai ir iš jų išsiritusios lervos.

8. Ne vėliau kaip išsiskleidus dviem tikriesiems morkų lapeliams lysvę reikia kruopščiai nuravėti. Morkas būtina laiku praretinti pašalinant pažeistus augalus.

Svarbu! Retinant išrautų morkų daigų negalima palikti gulėti lysvėje tarp eilių, kadangi taip gulėdami savo kvapu jie vilios morkines šakniamuses. Visas išravėtas piktžoles ir pašalintus daigus suverskite į kompostą arba sunaikinkite.

9. Morkų lysves galima mulčiuoti durpių trupiniais (kvadratiniam metrui prireiks 0,3 kg produkto), kadangi morkinės šakniamusės vengia durpingos žemės.

Liaudiški patarimai, kaip atbaidyti morkines šakniamuses

1. Svogūnų lukštai

Dukart paliekite morkų lysves svogūnų lukštų antpilu: pirmą kartą po nuravėjimo ir išretinimo ir antrą kartą – po nuravėjimo liepos pabaigoje–rugpjūčio pradžioje. Antpilą pasigaminti paprasta: trečdalį kibiro svogūnų lukštų reikia užplikyti verdančiu vandeniu. Vandens pilkite tiek, kad kibiras būtų sklidinas. Lysves laistykite ataušusiu antpilu, o jį ruošiant naudotus svogūnų lukštus išdėkite tarp morkų eilių.

2. Pipirų, česnakų, daržovių lapų ir serenčių antpilas

Žemę, kurioje auga morkos, galima apipurkšti antpilu, pasigamintu užplikant juoduosius arba raudonuosius pipirus (dešimčiai litrų vandens – šaukštas produkto), česnakus, serenčius, pomidorų lapus. Kad virš morkų lysvės nuolatos tvyrotų antpilo kvapas, dirvą nupurškinėti reikia kas tris dienas.

3. Tabako dulkės

Norint atbaidyti morkines šakniamuses, galima naudoti ir tabako dulkių (miltelių) bei sauso smėlio mišinį (santykis – 1 : 1). Mišinį galima gaminti ir su medžio pelenais, garstyčiomis, maltais aitriaisiais pipirais (arbatinį šaukštelį kurio nors produkto reikia sumaišyti su litriniu stiklainiu sauso smėlio), taip pat su sausomis durpėmis. Tokio mišinio 2–3 kartus per sezoną reikia pabarstyti ant dirvos (ne prie pat augalų).

4. Morkų auginimas kartu su morkines šakniamuses atbaidančiais augalais

Morkas galima auginti su svogūnais ir česnakais.

Greta morkų galima pasėti serenčių arba medetkų, kadangi šios gėlės vilioja ichneumonus – natūralius morkinių šakniamusių priešus.

Morkų lysves galima kuo nors apdengti. Galėtų tikti kokia nors agroplėvelė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)