Nasturtos

Sunokusios sėklos išbyra, jos renkamos iš po gėlių. Nuskinti galima tik tas, kurios silpnai laikosi ant vaiskočio. Nesudžiūvusias sėklas reikia surinkti iki šalnų. Jos toliau nokinamos kambario temperatūroje 1–1,5 mėnesio, periodiškai pamaišant.

Medetkos ir kosmėjos

Sėklos nurenkamos beveik subrendusios (turi būti sausokos, gelsvai rudos ar juodos spalvos). Šių augalų sėklos beveik nesunksta. Kuo daugiau medetkų sėklalizdyje sėklų, tuo didesni jų žiedai.

Vienmetės astros

Nuskinkite graižus tų žiedų, kurių žiedlapiai nuvyto, o viduryje atsirado pūkelių. Jei oras prastas, galima nuskinti graižus anksčiau, dar neatsiradus pūkeliams (žiedlapiai turi būti apvytę), nes astrų sėklos gana gerai subręsta.

Serenčiai

Kai nudžiūva žiedlapiai, o jų pagrindas pagelsta ir ima sausėti, galima rinkti sėklas. Tik atsiminkite, kad lietingu oru jie greitai supūva. Tokiais atvejais žiedynai nurenkami anksčiau, kai ima vysti žiedlapiai.

Lobelijos, laibeniai, gubojos, rudgrūdėlės, trumpakuodės, bajorės, klarkijos, leukonijos, nemezijos
Atsargiai nupjaunamas visas augalas, kai didžioji dalis ankščių paruduoja, pasausėja.

Šlamučiai

Sėklos renkamos kelis kartus, kai visiškai nužydi ir paruduoja diskas žiedyno centre arba ant jo atsiranda pūkelių.

Kleomės

Kleomės

Mėsingos ankštys subrendusios ima skilinėti. Rinkite atsargiai, nes sėklos labai greitai išbyra.

Petunijos, portulakos, ešolcijos, kvapusis tabakas

Atrenkamos subrendusios (padžiūvusios, parudavusios) ankštys ir dėžutės.

Kur dėti ir kaip laikyti nurinktas sėklas

Surinktas sėklas sudėkite į krepšelius, popierines dėžutes ar pan. ir džiovinkite šiltoje, gerai vėdinamoje patalpoje, kurioje temperatūra – ne aukštesnė nei 30–35 laipsniai, o subrendusios sėklos laikomos ne aukštesnėje nei22–25 laipsnių temperatūroje.

Užrašykite ant pakelių, kokios sėklos, kada jos surinktos. Džiovindami periodiškai pamaišykite sėklas, stebėkite, kad neatsirastų pelėsis. Ankštis, kurios gali suskilinėti ir išbirti sėklos, laikykite pridengę plonu audiniu.

Kai kurių augalų sėklas reikia dar panokinti: augalu ar jų stiebus nupjauna, pakabina palėpėje ar pan. žemyn žiedais, po apačia patiesia popieriaus, ant kurio išbyrės subrendusios sėklos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją