Bet kuriame sode puikiai atrodo raudonlapių astilbių veislės. Pagrindinis dalykas, į kurį reikia atsižvelgti auginant astilbes, yra grunto drėgmė – jis visuomet turi būti šiek tiek drėgnas, nes šis krūmas nepakenčia ilgalaikės sausros. Jei paisysite šio reikalavimo, astilbes galėsite sodinti tiek saulėtoje vietoje, tiek pusšešėlyje, rašoma medelyno „Puķu lauki“ svetainėje. Kadangi astilbių stiebai būna stori ir stiprūs, juos galima palikti nenugenėtus iki pat pavasario.

Astilbės

„Cappuccino“ veislės lapai pasižymi dailiu, bordo atspalviu, kuris gražiai kontrastuoja su smėlio spalvos žiedų stiebais. „Chocolate Shogun“ ir „Bronce Elegans“ veislėms būdingi tamsiai vyšninės spalvos lapai.

„Molochai Bonfire“ turi žaliai rudus lapus, kurie gražiai kontrastuoja su geltonais žiedais. Augalas žydi gegužės – birželio mėnesiais ir mėgsta saulėtą, atvirą ir gerai drenuotą dirvą. Tačiau šalčiams atsparus daugiametis augalas gali nukentėti nuo itin drėgnų laikotarpių, ypač jei tai atsitinka žiemą.

Alūnės – gerai žinomi, daugiamečiai žoliniai augalai, stebinantys neįtikėtina lapų spalvų palete. Jie mėgsta saulėtas arba pusiau pavėsingas vietas ir derlingą dirvožemį, kuriame pakanka drėgmės. Sodinant veisles raudonais lapais, reikėtų nepamiršti, kad šešėlyje lapai įgaus žalsvą atspalvį.

Alūnės

Tamsiai rudai raudoni lapai būdingi veislei „Black Beauty“, rudai raudoni lapai ir raudoni žiedai – veislei „Cherry Cola“, tamsiai violetiniai raudoni lapai – „Chocolate Ruffles“. Violetiniais lapais išsiskiria veislė „Georgia Plum“, o oranžiniai raudonais – veislė „Indian Summer Cranberry“. Tačiau tai ne visos raudonlapių alūnių veislės – jų yra labai daug, todėl tereikia jas išstudijuoti ir išsirinkti tas, kurios jus sudomins.

Tamsiai rudai raudoni lapai ir oranžiškai geltoni žiedai būdingi dantytųjų liguliarijų veislėms „Britt-Marie Crawford“ ir „Midnight Lady“. Šis daugiametis augalas praskaidrins jūsų sodo nuotaiką antroje vasaros pusėje, kai išsiskleidžia saulutes primenantys žiedai. Dantytosios liguliarijos mėgsta pusšešėlį ir derlingą, gana drėgną dirvą. Jos nepakenčia sausų ir karštų vietų. Jas taip pat galima sodinti prie vandens.

Veislė „Black Scallop“ turi tamsiai rudai raudonus, metalinio blizgesio lapus. Šie daugiamečiai augalai mėgsta augti saulėtoje vietoje arba pusšešėlyje, vidutinio drėgnumo dirvoje tarp kitų sodo augalų.

Šilokai

Įspūdingas aukštis ir gražūs tamsiai rudi lapai būdingi veislei „Chocolate“. Tamsios spalvos lapai gražiai kontrastuoja su baltais žiedais.

Šilokai „Purple Emperor“ turi tamsiai violetinius lapus, o „Matrona“ – nuo žalių iki rudai raudonų. Šilokai prabunda anksti, o žydintys krūmai išlieka stabilūs ir gražūs visą rudenį, todėl juos galima palikti nenupjautus iki pavasario. Šios gėlės gali pakęsti skurdų dirvožemį ir sausros laikotarpius, nes ne itin mėgsta drėgmę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją