Pasak medelyno „Dimzas“ specialistų, jei pavasarį vaismedis buvo apgenėtas teisingai, iki rudens greitai subujoja vilkaūgliai. Tai tiesios, vertikalios šakelės be vaisinių pumpurų. Ant medžio gali pasirodyti ir mažesni šakelių kuokštai, kurie neduos norimo derliaus.

Tokių šakelių palikti negalima, todėl vasarą ir rudenį jas reikia dar kartą nugenėti. Kaip paaiškino Latvijos kaimo konsultacijų ir švietimo centro vyresnysis sodininkystės ekspertas Maris Narvilas, vilkaūglių nereikėtų rinktis kaip pakaitinių ūglių. Jie auga labai greitai, bet būna mažai vaisingi:

„Yra sodininkų, kurie tokias šakas trumpina ir priverčia jas duoti vaisių. Dažnai jos užaugina gražiausios spalvos vaisius. Tačiau drėgnais metais, ypač jei jie sutampa su tais metais, kai vaismedis neduoda vaisių, nauji ūgliai gali išaugti per ilgi, ypač jei naudojamos mineralinės trąšos. Todėl juos reikia patrumpinti iki 50 cm, nes kitaip jie nesubręs ir žiemą gali nušalti“.

Jei vilkaūglius paliksite kitam pavasariui, jie ataugs dar labiau, ir šis procesas taps beveik begalinis.

Kaip rašo portalas „Better Homes & Gardens“, geriausia vilkaūgliais atsikratyti dar tuomet, kai jie yra jauni. Tam neprireiks net sodo žirklių, nes tokios šakelės būna trapios ir jas galima tiesiog nulaužti.

Šakelė nulaužiama arba nurėžiama iki artimiausios skeletinės šakos. Atliekant bet kokį genėjimą, negalima pamiršti svarbiausio principo, kad nereikėtų pašalinti daugiau nei trečdalio medžio lapijos, nes, anot „The Spruce“, pernelyg intensyvus genėjimas skatina vilkaūglių formavimąsi. Jei norėsite pašalinti senesnius vilkaūglius, jums prireiks pjūklo arba sodo žirklių.

Atsikratydami vilkaūglių, nepamirškite ir sanitarinio genėjimo. Tiek vaismedžiams, tiek uogakrūmiams būtinai padėkite atsisveikinti su pažeistomis ir vėjo ar žmonių netyčia aplaužytomis šakomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją