Kaip užsiauginti

Tujos neįnoringos, pakelia šaltį. Tai vieni iš tinkamiausių augalų gyvatvorėms: tujos – visžaliai augalai, todėl saugos sodą nuo šalto vėjo ir žiemą, ir vasarą. Tiesa, gyvatvorei reikia daug nepigių augalų, taigi geriausia patiems jų užsiauginti.

Daugindami sėklomis per 3–4 metus galite užsiauginti bet kokį kiekį sodinukų. Neišsigąskite, kad pirmus metus jie užauga tik 7 cm. Po dvejų metų sodinukai sieks jau 50 cm., o vėliau paaugs apie 30 cm per metus.

Kaip pasiruošti sėklas iš tujų kankorėžių

Sėklos subręsta rugpjūčio pabaigoje–rugsėjo pradžioje. Tada ir reikia rinkti kankorėžius, kol jie neatsivėrė.

Surinktus tujų kankorėžius plonu sluoksniu sudėkite džiūti šiltoje, sausoje vietoje. Vos kankorėžiai pradžius ir atsidarys, iš jų išbyrės sėklos. Ilgai nelaikykite sėklų; laikant sėklas kambario temperatūroje, jau po trijų mėnesių jos daug prasčiau sudygs. Jei vis dėlto sėsite pavasarį, bus reikalinga stratifikacija.

Geriausia pasėti sėklas rudenį ir palikti žiemoti. Natūrali stratifikacija (buvimas šaltyje) skatina gyvybingumą, daigai pasirodys anksčiau, nei pasėjus pavasarį, reikės mažiau priežiūros, jie greičiau augs ir sėkmingai pirmą kartą peržiemos.

Tujų sėklų sėjimas

Galima sėti tujų sėklas iš karto į dirvožemį, bet geriau pasėti į dėžę – bus lengviau prižiūrėti daigus, be to, dėžę patogu pernešti į norimą vietą.

Asociatyvioji nuotr.

Pridėkite į dėžę mišinio iš sodo, daržo žemės, durpių ir smėlio (1:2:0,5 santykiu). Žemę suslėkite taip kad iki dėžės kraštų būtų dar 2–3 cm. Padarykite griovelius 5–6 cm atstumu. Kad būtų patogiau sudėti sėklas, paplatinkite griovelius.

Tolygiai išdėliokite sėklas kiekvieno griovelio dugne.

Užberkite sėklas maždaug 1 cm žemės sluoksniu. Suplokite žemę. Jei oras sausas, šiek tiek paliekite, tik žiūrėkite, kas neišplauktų sėklos. Jei bus išplaukusių sėklų, jas užberkite nedideliu kiekiu žemės drėgnu oru lieti nereikia.

Kaip prižiūrėti tujų sodinukus

Dėžę su pasėtomis sėklomis pastatykite lauke, geriausi – po medžiu, tada pavasarį daigai neatsidurs po tiesioginiais saulės spinduliais (spygliuočiams, taip pat ir tujoms tai pavojinga).
Jeigu yra gyvūnų, dėžę uždenkite plėvele ar šiaip kuo nors. Sniegui nutirpus pažiūrėkite, kad dangalas nesiektų žemės.

Kai žemė įšyla iki 10–15 laipsnių šilumos, po 2–3 savaičių pasirodo pirmi tujų daigai. Tujų daigai nepanašūs į suaugusius augalus – jų spygliukai yra adatos formos, o ne žvynuoti, kaip suaugusių tujų.

Gali susidaryti įspūdis, kad sudygo ne tujos, o kažkokie kiti augalai – eglės ar kadagiai. Nesijaudinkite – po 2–3 mėnesių pasirodys pirmos šakelės, kurios jau bus tokios, kaip suaugusių tujų.

Tuja

Kas dvi savaites patręškite sodinukus mineralinių trąšų mišiniu (azotas, fosforas, kalis). Galima naudoti trąšų mišinį su mikroelementais (su manganu, cinku, molibdenu, variu, boru). Per sezoną sodinukai paauga po 7–8 cm ir lieka žiemoti dėžėje.

Jei susodinote ne itin tankiai, o dėžė pakankamai gili (arba jei sėjote tiesiai į žemę), sodinukus galite palikti dar vieniems metams.

Žinoma, tujų sodinukai labiau paaugs, jeigu jau po pirmo žiemojimo pasodinsite į tam skirtą vietą. Ta vieta turėtų būti pusiau pavėsyje. Patręškite žemę, vienam kvadratiniam metrui reikės: perpuvusio mėšlo (1 kibiro), nitroamofoskos (40 g) ir medžio pelenų (250–300 g). Viską suvarpykite, kad susimaišykite maždaug kastuvo galvos gylyje.

Tujos lengvai pakelia persodinimą, būdamos bet kokio amžiaus.

Sodindami žiūrėkite, kad šaknų kaklelis liktų žemės lygyje, neužkaskite jo, nes ims šusti, o tada tuja pagels ir žus.

Pasodinę paliekite ir mulčiuokite durpėmis. Patręškite kas 2–3 savaites, laistykite sausu oru, palieję supurenkite žemę, išravėkite piktžoles. Trečiais metais, kai dujų daigai bus apie 50 cm aukščio, galima juos sodinti į pastovią vietą.

Kaip atrinkti tujas gyvatvorei

Gyvatvorei reikalingos gana tiesiog tujos, o daiginant iš sėklų sodinukai auga įvairių formų. Laimė, yra sprendimas: 2–3 metų sodinukų forma jau gerai matyti. Be vargo atsirinksite reikiamą kiekį norimos formos sodinukų gyvatvorei ar kt. tikslams. Tujos lengvai pakelia genėjimą, tad gyvatvorę galėsite paformuoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją