Turite dailių gėlynų, padengtų medžių žievės ar smulkių akmenukų mulčiumi, kad nelįstų piktžolės? Geriausias laikas tręšti būtų pavasarį, prieš užpilant naują mulčiaus sluoksnį. Tačiau tam, kad užpiltumėte mulčių, reikia nemažai laiko, pinigų ir fizinio darbo. Ar norint pavasarį patręšti augalus, reikia nuimti visą mulčių? Pernelyg rūpintis praėjusių metų mulčiaus sluoksniu nereikėtų, nes didžioji jo dalis greičiausiai jau bus suirusi. Mums įdomu, ar galima augalus tręšti per mulčiaus viršų? Jei toks pat klausimas kyla ir jums, paieškokime atsakymo kartu!

Ar galima trąšas pilti ant mulčiaus?

Paprastai ant mulčiaus galima barstyti granuliuotas trąšas. Tačiau gali būti ir taip, kad mulčių teks nukasti, nelygu trąšų rūšis ir naudojamas mulčius.

Tačiau nebūtina nuimti visą mulčiaus sluoksnį – galite tiesiog nukasti mulčių šalia tų augalų, kuriuos tręšite, arba pasirinkti konkrečias vietas, į kurias pridėsite komposto, ir vėliau jas vėl užbersite mulčiumi.

Ar mulčius sugeria iš dirvožemio azotą?

Ne, bent jau ne tiek, kad jums reikėtų nerimauti, jog augalams pritrūks azoto.

Šią problemą gali sukelti tik dėl medžio drožlių mulčius. Tačiau laikui bėgant, šis mulčius palaipsniui grąžins daugiau azoto, nei jo sugėrė iš dirvožemio. Taigi, bet kuriuo atveju tai bus variantas be pralaimėjimo.

Greitai ir lėtai suyrantis mulčius

Jei jūsų augalai yra padengti greitai yrančiu mulčiumi, tręšti galite per likusio mulčiaus viršų. Šiai kategorijai priskiriamos tokios medžiagos kaip sėklų lukštai, nupjauta žolė ir lapų mulčius. Pavasarį, kai tręšite augalus, didžioji dalis praėjusių metų mulčiaus jau bus suirusi.

Jei turite lėtai yrančio mulčiaus, įskaitant medžių žievę ir akmenukus, prieš tręšiant geriausia jį būtų sugrėbti į šalį. Trąšos turi turėti kuo glaudesnį sąlytį su dirvožemiu, kad maistingosios medžiagos pasiektų augalų šaknis. Lėtai yrantis mulčius gali trukdyti maistingosioms medžiagoms prasiskverbti į dirvožemį.

Tręšiant per mulčiaus viršų, naudoti granuliuotas ar skystas trąšas?

Jei esate įpratę naudoti granuliuotas trąšas, tuomet stenkitės, kad jos turėtų kuo daugiau kontakto su žeme, kad granulės galėtų suskilti ir išlaisvinti maistingąsias medžiagas.

Jei naudojate skystas trąšas, galite jas pilti ant mulčiaus. Skystos trąšos prasiskverbs pro mulčių ir pateks į dirvožemį, esantį po juo.

Kaip tręšti akmenukais mulčiuotus augalus?

1. Tręšimas per lapus: tai bene paprasčiausias variantas. Galite tiesiog naudoti lapines trąšas ir purkšti jas tiesiai ant augalų.
2. Trąšų lazdelės: jas galite sukišti į dirvą.
3. Trąšų tirpalai: vandenyje tirpias trąšas praskieskite vandeniu ir palaistykite juo augalo šaknų zoną.
4. Trąšų inžektoriai: galiausiai sodo prekių parduotuvėse galite įsigyti brangių trąšų inžektorių augalams tręšti. Šiuo atveju reikėtų pažymėti, kad augalas trąšų gaus tiek, kiek gaus vandens. Mažiau laistomi augalai gaus mažiau trąšų, nei tie, kurie laistomi gausiau.

Ar galima ant mulčiaus dėti komposto?

Ant mulčiaus komposto stenkitės nenaudoti. Geriausių rezultatų pasieksite tuomet, jei kompostą įterpsite į dirvožemį, o tada užbersite jį mulčiumi.

Tačiau kompostą galite dėti ant mulčiaus, jei pastarojo sluoksnis yra labai plonas ar beveik sunykęs. Pirmiausia užberkite komposto. Idealus komposto storis – bent 5 cm. Po to ant viršaus užpilkite naują mulčiaus sluoksnį.

Jei mulčiaus sluoksnis storas, sugrėbkite jį į šoną, atidengdami kuo daugiau žemės. Užberkite ant dirvožemio komposto, o ant viršaus – seną (jei jis geras) ar naują mulčių.

Jei ant storo mulčiaus sluoksnio krėsite kompostą, tik sutepsite mulčių ir be reikalo iššvaistysite vertingą produktą.

Kaip tręšti per mulčiaus viršų

Gėlynuose ar lysvėse, kur mulčiaus sluoksnio liko mažiau nei 2 cm arba kur buvo naudojamas greitai suyrantis mulčius, patręškite augalus skystomis trąšomis arba užberkite sluoksnį granuliuotų trąšų, o tuomet uždėkite naują mulčiaus sluoksnį. Pasistenkite, kad naujo mulčiaus sluoksnis būtų bent 5 cm storio – tai užtikrins, kad pro jį nepralįs piktžolės ir kad dirva gerai išsaugos drėgmę.

Tuose gėlynuose ar lysvėse, kur yra likę daug lėtai yrančio mulčiaus, granuliuotų trąšų geriau nenaudokite. Jei norite, kad maistinės medžiagos patektų į dirvožemį, verčiau rinkitės skystas trąšas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją