Mums, patenkantiems į vidutinių platumų klimato juostą, birželis kiekvienais metais pateikia siurprizų. Nors paprastai jis nėra karštas, būna, kad temperatūra užkyla. Žinoma, braškių – iš savo daržo, šviežių ir rasotų – norisi nepriklausomai nuo oro. Šiaip braškės žydi ir nokina uogas tiek vėsiu oru, tiek laikantis 16–27 laipsnių šilumai, todėl tada, kai termometro stulpelis dieną pakylą iki 29 laipsnių, braškėmis reikia atitinkamai pasirūpinti, rašoma portale „Supersadovnik“.

1. Pasirūpinkite, kad dirva būtų tolygiai įdrėkusi

Jei braškių lapai nušviesėjo, tikėtina, kad augalus laistote arba per gausiai, arba per dažnai. Pakaks, jei žemė, kurioje auga braškės, įmirks per 30 cm, tačiau palaisčius reikia palaukti bent kelias dienas, kad dirva spėtų pakankamai pradžiūti. Braškes per karščius reikia laistyti arba derliaus rinkimo dieną, arba likus 2–3 dienoms iki derliaus rinkimo. Jei laistysite kasdien, bet sudrėkindami tik viršutinį dirvos sluoksnį, naujas šaknis augalai pradės leisti per aukštai, todėl šaknys sudžius.

2. Rinkitės trąšas su kaliu

Jei augalus pasodinote į kompostą, mažai tikėtina, kad juos prireiks papildomai patręšti. Bet jeigu dirvos sudėtis skurdesnė, reikėtų rinktis kalio gausias trąšas ir tręšti vadovaujantis gamintojo instrukcijomis, kad neiškiltų pavojus augalų pertręšti. Kas 15–20 dienų braškes (per šaknis arba ne) galima palepinti skystomis organinėmis trąšomis. Jos yra tinkamos karštu oru, apsaugo nuo maisto medžiagų trūkumo ir didina derlingumą.

Braškės

3. Derliaus metas

Susiformavus uogoms, braškių krūmelius reikia apdėti mulčiu (pvz., šiaudais), kad uogos išliktų švarios, tarp augalų laisvai cirkuliuotų oras, o dirvoje laikytųsi drėgmė. Minėtina, kad šiaudai (tinka ir nupjauta žolė) apsaugo uogas nuo pilkojo kekero.

Skinti reikia tolygiai paraudusias, bet ne minkštas uogas. Nurinkite ir tas, kurios dar tiktai raustelėjusios, kadangi nuskintos braškės dar kelias dienas sirpsta. Braškes reikia skinti ryte, kol jos dar neįšilusios. Uogų stenkitės nesutrinti. Jei tik įmanoma, braškes ne skinkite, o nukarpykite jų kotelius žirklėmis.

Jokiu būdu nepalikite ant krūmelių sutrintų, taip pat šliužų arba skruzdėlių apvalgytų uogų, nes tokios taps neišsenkančiu infekcijų šaltiniu.

4. Sukurkite nedidelį šešėlį

Ant specialiai įrengtų lankų užtempkite tinklą nuo paukščių – jis padės išsklaidyti tiesioginius saulės spindulius. Jei tik yra galimybė, jauniems sodinukams sukurkite šešėlį: pridenkite šiaudais ar net pastatykite tvorą arba pasodinkite šalia kokių nors augalų, kurie pridengtų braškes nuo saulės. Beje, šiuo tikslu galima panaudoti ir vienkartines kepuraites (kokias paprastai naudoja medikai): jomis galima greitai ir nesunkiai aptaisyti kiekvieną krūmelį.

5. Dailiausius jaunus krūmelius persodinkite į konteinerius

Pagaliau, jei norite išsaugoti kokios nors retos (ir brangios) veislės sodinukų, juos atskirkite ir, persodinę į atskirą konteinerį, išgabenkite iš saulės atokaitos į kiek šešėlingesnę vietą. Konteineris turi būti pakankamai gilus (30 cm), kad braškių šaknys galėtų laisvai vystytis. Į konteinerius persodintus augalus kiekvieną savaitę laistykite ir tręškite daug kalio ir mažai azoto turinčiomis trąšomis. Auginant braškes konteineriuose pavyksta daug lengviau kontroliuoti joms daromą saulės ir temperatūros poveikį, kadangi konteinerius nesunku perkelti iš vienos vietos į kitą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją