Jeigu bulvės aplipusios drėgna žeme, nesistenkite jos nukrapštyti – pažeisite žievelę. Iš pradžių padžiovinkite bulves pavėsyje, gryname ore. Tik ne ilgiau nei 2 valandas – priešingu atveju jos pažaliuos ir jose susidarys nuodingos medžiagos – solanino.

Ar reikia nupjauti bulvių stiebus prie kasimą?

Daržininkai nuolat dėl šito ginčijasi. Vieni teigia, kad bulvės be stiebų prasčiau auga. Kiti tikina, kad pašalinus stiebus bulvės geriau auga, prie jų nelimpa ligos.

Kas teisus? Iš tiesų žali stiebai pasiima daug maistingų medžiagų, kurios geriau atitektų bulvėms. Stiebus neretai užpuola įvairios ligos. Kita vertus, nupjovus stiebus, iš bulvių atimamos maistingos medžiagos – vertingi elementai nebegali patekti į bulvių gumbus. Todėl geriausi – ne šalinti stiebus, o juos nudžiovinti.

Tai daroma su cheminiais preparatais. Stiebai apipurškiami magnio chloratu (60 g į 1 l vandens) arba vario sulfatu (50 g į 1 l vandens), dėl to maistingos medžiagos iš palengva džiūstančių stiebų keliauja į bulves. Ši procedūra atliekama, likus savaitei iki derliaus nurinkimo.

Cheminis stiebų džiovinimas duoda daug naudos. Nupjovus stiebus, bulvėse padaugėja nitratų (nedaug, bet visgi padaugėja), o cheminiai preparatai sumažina kenksmingų azoto junginių kiekį. Tuo pačiu bulvės tampa maistingesnės, derlius – gausesnis. Taigi šiuolaikinis cheminis būdas yra naudingesnis ir ekologiškesnis nei senasis mechaninis. O iškastas bulves lengva atskirti nuo stiebų.

Kaip teisingai iškasti bulves

Bulves kaskite atsargiai, kad jų nepažeistumėte, nukratykite nuo jų žemes. Geriausia iš karto surūšiuoti bulves: į vienas dėžes dėkite dideles ir vidutines, į kitas – mažas (jas iš karto suvalgykite), į trečias – ligotas, pažeistas kastuvu.

Tas pats principas taikytinas, jei nusipirkote didelį kiekį bulvių – jas reikia perrinkti, iš karto atskirti ligotas, pažeistas, pažaliavusias.

Bulvių rūšiavimas pagal dydį ir pagal rūšis

Prieš dedant į ilgalaikio saugojimo vietą, bulves reikia pora valandų palaikyti pavėsyje, gryname ore, kad jos atvėstų, pradžiūtų. Ilgiau šviesoje nelaikykite – jos pažaliuos ir jose ims kauptis nuodinga medžiaga solaninas.

Nuo padžiūvusių bulvių atsargiai nuvalykite žemes ir suberkite bulves tamsioje, sausoje vietoje, pavyzdžiui, rūsyje. Užaugusioms bulvėms pakanka dviejų savaičių, o ne iki galo sunokusioms gali prireikti trijų savaičių. Per šį laiką bulvės galutinai išdžius ir sunoks. Taip pat paaiškės, kurios bulvės pūva iš vidaus – jas atrinkite ir išmeskite.

Išdžiūvusias bulves galima sukrauti į rūsį.

Kaip laikyti nukastas bulves

Temperatūra bulvių laikymo patalpoje (garaže, rūsyje, pusrūsyje ir pan.) turi būti 2–4 laipsniai šilumos, drėgnumas – 92–95 proc., patalpa turi būti gerai vėdinama. Padidinus temperatūrą 10 laipsnių ir sumažinus drėgnumą, bulvės ima intensyviau kvėpuoti, todėl greičiau susensta. O pamažinus temperatūrą, gali pašalti, tada pasidarys saldžios, neskanios. Svarbu, kad bulvės būtų tamsoje.

Jei laikysite bulves patalpoje, sudėkite jas į krepšius, medines ar plastmasines dėžes, kurių šonuose būtų vėdinimosi ertmių, ir pastatykite žemutinėse lentynose ar ant suolelių – 40–50 cm virš grindų. Iš viršaus bulves galima apkloti kiminais, beržų šakelėmis, šermukšnių lapais, pelynais, bitkrėsle ar spygliuočių šakomis. Tada bulvės kvėpuos, nepasidegs kondensatu, taigi ilgiau nesupus. Dalis daržininkų stato netoli nuo bulvių dėžių kibirą su medžio pelenais, kalkėmis ar pjuvenomis – kad sugertų drėgmę.

Kelis mėnesius (iki šalčių) bulves galima laikyti balkone.

Bulves geriausia dėti į putplasčiu apšiltintas faneros dėžes. Kiekvieną dėžę uždenkite maišu, o dėžes galite statyti vieną ant kitos. Sukrautas dėžes iš šonų apdenkite kokiu nors šiltu audiniu ar pan., iš viršaus uždenkite dangčiu. Tokiomis sąlygomis bulves galima laikyti iki 10 laipsnių šalčio.

Bulvių laikymas duobėje

Bulves iki pavasario galima laikyti 1,5–2 m gylio duobėje. Šis būdas tinka aukštai esančiuose sklypuose, kuriuose nedidelis kiekis grunto vandens (jis – didesniame nei 2 m gylyje). Į duobės dugną dedama lentų, ant jų beriamas ne storesnis nei 1 m bulvių sluoksnis, tada klojamas kiminų sluoksnis (arba šiaudų) ir beriama apie 20 cm sausų durpių (toks sluoksnis suteikia galimybę bulvėms kvėpuoti pirmas dvi savaites, kol jos vėsta ir iš jų skiriasi garai. Ant viršaus užklojama polietileno plėvelės, dedamas geležies lakštas, klojama ruberoido ar kitokiais būdais duobė apsaugoma nuo kritulių. Po dviejų savaičių (priklausomai nuo oro) duobę iki viršaus pripila žemių, uždengia lentomis ir supila apie 1 m aukščio kauburį, kurio kraštai turi būti toliau duobės ribų. Ant viršaus vėl klojama kokios nors medžiagos, kuri saugotų nuo lietaus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)