Kaktusų nereikia persodinti dažnai – tik retkarčiais, prireikus pakeisti žemes ir augalą apgyvendinti didesniame vazone. Daugumai kaktusų patinka mažos erdvės, tad tame pačiame vazone jie gali augti daugelį metų. Išlindusios šaknys bus ženklas, kad augalas išaugo savo „rūbą“ ir atėjo metas jį persodinti. Kaktusai auga lėtai, todėl paprastai juos persodinti užtenka kas 4–5 metus, o greičiau augančias veisles – kas 2 ar 3 metus. Toliau pateikiame dažniausiai užduodamus klausimus ir patarimus, kaip be vargo persodinti kaktusą.

Kaip neįsidurti persodinant

Dauguma kaktusų veislių yra gausiai pasidengusios aštriais spygliais, kurie atlieka augalo apsauginę funkciją. Būtent dėl jų spyglių kaktusus persodinti yra sudėtinga ir kartais netgi pavojinga užduotis. Vienas geriausių būdų saugiai persodinti kaktusą – pasitelkti į pagalbą metalines virtuvines žnyples, augalą lengvai apvynioti izoliacine juosta arba padengti sandarinimo putomis. Taip pat galite mūvėti odines pirštines arba, persodinant mažesnius augalus, naudoti paprasčiausiais storas virtuvines pirštines. Venkite sodo darbams skirtų plonesnių medžiaginių pirštinių, nes kaktusų spygliai gali nesunkiai pradurti daugumą tokių audinių.

Kada persodinti kaktusą?

Šį augalą labiausiai tinka persodinti pavasario pradžioje ar viduryje, kai prasideda jo aktyvusis augimo laikotarpis. Tokiu metu į kitą vazoną perkeltas kaktusas gaus papildomos energijos atsigauti po sutrikdymo ir prisitaikyti prie naujos aplinkos.

Ko prireiks, susiruošus persodinti kaktusą?

  • Apsauginių pirštinių
  • Virtuvinių žnyplių arba izoliacinės juostos
  • Sandarinimo putų
  • Vazono

Kaip teisingai persodinti kaktusą

Pasiruoškite įrankius ir kitus reikmenis. Įrankius kaktusų persodinimui rinkitės atsižvelgdami į augalo dydį ir dygumą. Pavyzdžiui, persodinant mažesnius kaktusiukus gali neprireikti virtuvinių žnyplių ir (arba) izoliacinės juostos, o didesniems kaktusams tikriausiai pravers visas apsauginių priemonių arsenalas.

Kad ir koks būtų augalo dydis, dirbant su kaktusais visada patartina mūvėti storas apsaugines pirštines.

Išimkite kaktusą iš senojo vazono. Jei kaktusas tvirtai „įsikibęs“ į vazoną, buku peiliu ar mentele papurenkite žemę aplink vazono kraštus. Jeigu reikia, kaktusą galite apvynioti keliais sluoksniais laikraščio ar izoliacinės juostos, kad jį būtų lengviau suimti rankomis. Taip pat gali praversti virtuvinės žnyplės. Atsargiai išimkite šaknų gniužulą iš senojo vazono ir paguldykite augalą ant darbinio paviršiaus.

Atlaisvinkite šaknų gniužulą. Išėmus kaktusą iš senojo vazono, reiktų pakedenti jo šaknų gniužulą ir išpurtyti seną žemę. Darykite tai lėtai ir atsargiai, kad nepažeistumėte šaknų.

Apžiūrėkite šaknis, nupjaukite sausas ir ligotas dalis. Kol šaknys dar ne žemėje, rekomenduojama patikrinti, ar nėra kenkėjų ar ligų požymių. Pašalinkite mirusias ar sergančias šaknis ir, reikalui esant, papurkškite fungicidu.

Išsirinkite naują vazoną. Jeigu kaktusus dažnai perlaistote, geriau rinkitės molinį ar terakotos vazoną. Nors kaktusai iš tiesų gali augti bet kokiame vazone, neglazūruoti moliniai vazonai sugers drėgmės perteklių iš dirvožemio ir leis išvengti perlaistymo pasekmių. Kad ir kokį vazoną išsirinksite, pirmiausia įsitikinkite, ar jo dugne išgręžta skylutė drenažui.

Perkelkite kaktusą į naują vazoną. Naujo vazono dugną užpildykite specialiai kaktusams skirtu žemių mišiniu (jo galite nusipirkti parduotuvėje arba pasigaminti patys). Įsitikinkite, kad kaktusas naujame vazone bus įsodintas tokiame pačiame gylyje kaip ir ankstesniame. Žnyplėmis arba papurškę putų kaktusą atsargiai perkelkite į vazoną ir, likusią vazono dalį pildydami žemėmis, augalą prilaikykite, kad jis liktų savo vietoje.

Kaktusas - Nakties karalienė

Kada laistyti persodintą kaktusą?

Ką tik persodinto kaktuso laistyti negalima, nes plonytės, į siūlus panašios šaknys supus. Pirmą kartą po persodinimo augalą palaistykite ne anksčiau, nei praėjus savaitei. Laistymo režimas priklausys nuo sąlygų ir žemių tipo – pastarosios tarp laistymų per 7–10 dienų turi visiškai išdžiūti. Maždaug po savaitės jau galėsite grįžti prie įprasto laistymo grafiko.

Kaip persodintu kaktusu rūpintis toliau?

Kaktusai – atsparūs ir lengvai prisitaikantys, o dauguma jų veislių gerai pakenčia persodinimą, jeigu tik augalas prieš persodinimą buvo sveikas. Ką tik persodintą kaktusą patariama pastatyti į jo įprastą vietą, kad jis ir toliau gautų tiek pat šviesos ir ventiliacijos, kiek ir prieš persodinimą.

Kaktusai yra dykumos augalai, todėl jiems augti reikia daugybės saulės šviesos. Saulėta palangė pietinėje ar vakarinėje būsto pusėje idealiai tinka daugumai kaktusų veislių. Jeigu jūsų gyvenamoje vietovėje vasaros būna šiltos, augalus šiuo laikotarpiu galite laikyti lauke, apšviestus ryškios vasaros saulės: tai bus vienas geriausių būdų paskatinti jų augimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją