Toliau nurodyta, ką būtent reikia padaryti, remiantis portale kakprosto.ru pateikta informacija.

Štai reikalingų daiktų, priemonių ir kt. sąrašas:

1. Sekatorius
2. Kompostas (puvenos)
3. Mineralinės trąšos
4. Preparatas nuo miltligės (arba kalio permanganatas)
5. Mulčiuoti tinkamos priemonės arba medžiagos (šiaudai, juoda plėvelė)
6. Plokščias kauptukas
7. Preparatas nuo puvinio
8. Preparatas nuo erkių

Ką būtina atlikti pavasarį

1. Apžiūrėkite braškių vagas. Pastebėtus nunykusius augalus (tokius, ant kurių nėra nė vieno gyvo pumpuro) pašalinkite. Pernelyg į paviršių išlindusius krūmus įkaskite giliau, tiktai nepersistenkite – centrinė kupsto sritis neturi atsidurti po žeme.

2. Sekatoriumi nukirpkite visus parudavusius lapus ir juos sudeginkite. Grėblio – nei įprasto, nei vėduoklinio – šiuo tikslu naudoti neverta: juo atsitiktinai galite užkabinti ir išrauti per silpnai įsišaknijusius krūmus.

Audriaus Juškos ūkis

3. Išbarstykite ant dirvos mineralines trąšas. Kvadratiniam metrui žemės prireiks 50 gramų trąšų. Rinkitės specialiai braškėms skirtas trąšas arba kompleksines (nitrofoską). Taip pat galima naudoti karbamidą (50 gramų kvadratiniam metrui), dvigubą superfosfatą (40 gramų kvadratiniam metrui) arba kalio salietrą ar sulfatą (30 gramų kvadratiniam metrui).

4. Kauptuku atsargiai papurenkite viršutinį dirvos sluoksnį, nepamiršdami, kad braškių šaknys išsiraizgo žemės paviršiuje, todėl jas nesunku pažeisti. Kaupiant mineralinės trąšos nukeliaus į gilesnį dirvos sluoksnį.

5. Apdėkite vagas kompostu arba puvenomis. Jų turi būti tiek, kad susidarytų 2–3 centimetrų sluoksnis. Tik ant braškių kupstų komposto jokiu būdu nedėkite.

Pavasario pradžioje šiaudais mulčiuoti nereikia – taip gerokai sulėtinsite dirvos įšilimo procesą, o tada ir derliaus teks laukti ilgiau.

6. Kruopščiai apipurkškite braškes preparato nuo miltligės tirpalu. Jį galima papildyti bet kokiu akaracidu (preparatu nuo erkių). Purkšdami stenkitės, kad preparato patektų ant vidinės lapų pusės ir ant žemės po krūmu.

7. Vietoj specialių priemonių galima naudoti su verdančiu vandeniu pasigamintą kalio permanganato tirpalą. Ryškiai rausvą skystį reikia supilti į laistytuvą (būtinai su antgaliu) ir palieti kiekvieną krūmelį ir žemę aplink jį.

Nesibaiminkite, kad galite nuplikyti augalus. Karštas vanduo nuolatos teliūskuos vėsiame ore ir kol pratekės pro antgalį bus atšalęs iki braškėms laistyti reikiamos 65 °C temperatūros.

8. Jei laikosi sausi orai, vagas reikėtų dosniai palieti.

9. Gegužės pradžioje (arba viduryje – priklauso nuo oro sąlygų), kai žemė bus ganėtinai įšilusi, žemę apdėkite šiaudais arba išdžiūvusia vejos žole. Mulčias iš šiaudų – pats tinkamiausias.

10. Braškių lauką būtina gausiai lieti – sausros šie augalai nepakelia.

11. Gegužės viduryje profilaktiškai panaudokite preparatą nuo puvinio. Dar kartą tai atlikite birželio pradžioje.

Svarbu!

Braškių vagas galima apkloti specialia juoda plėvele su skylėmis braškių krūmams. Vis dėlto turėkite omenyje, kad tokiu atveju turėsite numatyti, kaip kovoti su skruzdėlėmis, kurios ypač linkusios įsiveisti po plėvele.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)