Rugpjūtį–rugsėjo pradžioje galima iškasti pakalnučių šakniastiebius ir pasodinti juos į naujas vietas. Iškasti geriausia su šakėmis – jos mažiausiai pakenks augalams. Stenkitės išsaugoti šaknis. Išrūšiuokite iškastus šakniastiebius, persodinimui tiks šakniastiebiai su ne mažesniais nei 6 mm pumpurais. Sodinkite iš karto, kad šaknys neišdžiūtų, į iškastas iš anksto duobutes.

Kaip suaktyvinti pakalnučių augimą

Rūšiuodami šakniastiebius iš karto atrinkite tuos, kurių augimą norėsite suaktyvinti, tada žiemą namuose žydės pakalnutės. Atrinkite tik šakniastiebius su žiedų pumpurais. Lapų pumpurų viršūnėlės būna smailios, o žiedų pumpurų – apvalainos. Atrinkite pačius apvaliausius pumpurus (kurių skersmuo – mažiausiai 7 mm). Išrinktus šakniastiebius suriškite į kupstelius, 1–2 valandoms pamerkite į vandenį, tada apsukite drėgnomis samanomis, iš viršaus – plėvele. Taip apsuktus augalus galima laikyti šaldytuve, daržovių skyrelyje. Patartina pastatyti vertikaliai ir dar apsukti viršūnėles popieriumi, kad netyčia nenulaužtumėte pumpurų.

Tikrino, ar neprekiaujama pakalnutėmis

Kaip tinkamai padauginti ir padalinti pakalnutes

Šakniastiebį išskirstykite į dalis su pumpurais. Daigelius pasodinkite į 10–15 cm gylio duobutes eilėmis. Atstumas tarp duobučių turi būti maždaug 10 cm tarp eilių – apie 20 cm. Šaknis atsargiai ištiesinkite, kad nebūtų užlinkusios, tada užberkite duobutę žeme. Gausiai paliekite. Ant viršaus užberkite 2 cm sluoksnio durpių.

3 idėjos, kur galima pasodinti pakalnutes

1. Pakalnutes geriausia sodinti pavėsingoje sklypo vietoje

Jei šaknų zonoje dirvožemis stipriai įkaista, tai neigiamai veikia augimą. Turėkite omenyje, kad pakalnutės labai greitai auga. Jei pasodinsite palei takelius, jų gali priaugti nepageidaujamose vietose, o tada ims kelti plyteles. Tarp takelių ir pakalnučių krūmelių būtų geriausia iškasti 25–30 cm gylio griovelį. Pakalnutės greitai plečiasi į šalis ir užima visus prieinamus plotelius. Pavasarį jos gana vėlai ima augti, o vasaros pabaigoje nebeatrodo gražiai. Parinkti kaimyninius augalus pakalnutėms – atsakinga užduotis, nes po žeme pakalnutės suformuoja tankų šaknų tinklą, todėl vargina kaimyninius augalus. Laimė, yra išeitis.

Tikrino, ar neprekiaujama pakalnutėmis

2. Šalia pakalnučių sodinkite augalus su negilia šaknų sistema, kurie leidžia ūglius: vaisginas, geltonžiedžius šalmučius, notreles, pavasarinius poraičius.

3. Pakalnutes, kurias norėsite skinti, sodinkite šiltesnėse sodo vietose, į puresnę žemę. Tada augalai sukraus daugiau žiedų. Tokiose vietose tinkami kaimynai pakalnutėms bus sinavadai. Jų ilgos šaknys pasieks gylį, kurio nepasiekia pakalnučių šaknys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją