Jūsų dėmesiui – liaudiškos samanų naikinimo priemonės:

Pirmiausia pasiaiškinkime, kokioms sąlygoms esant atsiranda samanų. Jos, kaip dauguma kerpių ir vandens augalų, atsiranda drėgnoje terpėje – tai reiškia, kad po samanomis esantis paviršius nuolat drėgnas, taigi nukentės. Pavyzdžiui, betonas skils, metalas rūdys, o medis trūnys.

Specialistų teigimu, samanos gausiausiai auga ant šiaurinės stogo dalies, kur mažiausia saulės. Jų gali atsirasti ir po namo šiltinimo. Po samanų sluoksniu susidaro mikroklimatas, ardantis bet kokią dangą, netgi metalinę. Taigi šiuos augalus reikia nedelsiant šalinti.

Stogas valomas rankomis arba biocidais. Lengviausias būdas – stipri vandens srovė, tik stebėkite, kad neapgadintumėte dangos. Labai gerai įpilti į vandenį truputį kokio nors ploviklio. Stogą plaukite nuo viršaus į apačią.

Parduotuvėse yra specialios priemonės naikinti samanoms, kerpėms nuo įvairių paviršių. Tiesa, kai kurių ekspertų nuomone, veiksmingesnis mechaninis valymas, o vėliau profilaktiškai galima pavalyti ir cheminėmis priemonėmis. Jei samanų nedaug, cheminiai preparatai padės, o jei sluoksnis storas, teks kartoti procedūrą.

Mechaninis būdas reiškia, kad samanas nugremžia kokiu nors instrumentu, bet tai ne visada veiksminga, nes ant stogo ar kt. paviršiaus lieka jų šaknų, sporų, kurios laikui bėgant sustiprėja. Taigi geriau vienu metu naudoti ir chemines priemones. Mechaninį valymo būdą reikia periodiškai pakartoti.

Gremžti samanų negalima nuo dažyto metalo ir nuo skaldos, geriau plauti.

Valymas stipria srove naudingas, tik tokiu būdu galima suraižyti betoną, išmušti akmenį ar išjudinti plytelę. Valymui galima kviestis specialistus arba patiems valyti, tik iš pradžių išbandykite kitus mechaninio ar cheminio valymo būdus.

Kuo greičiau pradėsite valyti, nelaukdami, kol jų užaugs daug, tuo geriau. Nelaukite, kol samanos pasidarys tankios.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)