Jei taip, natūralu, kad tik šią veislę norisi sėti kitąmet. Tikrai galėsite tai padaryti – tereikia pasilikti tų moliūgų sėklų, o jas išsaugoti pavyks, nes tai visai nesudėtinga.

Sėjant pačių užsiaugintų moliūgų sėklas, galima būti tikriems, kad daržovių skonis nenuvils – bus lygiai toks kaip pernai. Dalykas tas, kad tarp moliūginių augalų ganėtinai retai pasitaiko hibridų F1 (tokių, kurie neperduoda būdingų savybių tolesnėms kartoms), be to, moliūgų sėklos gerai išsilaiko – tereikia tinkamai jas paruošti, rašoma portale „Supersadovnik“.

Kaip tinkamai paruošti per žiemą laikomas moliūgų sėklas

Išskobkite moliūgo viduje esantį minkštimą su sėklomis.

Sukraukite minkštimą į sietą (kiaurapuodį) ir padėkite po tekančio vandens srove. Vandeniui tekant ant minkštimo pradėkite išrinkinėti sėklas. Sėklas plaukite, kol jos taps tikrai švarios. Jei nesinori švaistyti vandens, plaukite dubeny.

Moliūguose subręsta ganėtinai daugiau sėklų – tikrai nebūsite nusiteikę pasėti visiškai visų, todėl nuplovę pakankamą kiekį sėklas apžiūrėkite ir atrinkite pačias dailiausias bei stambiausias.
Nuplautas sėklas išdėkite ant sauso popierinio rankšluosčio. Atminkite, kad sėklos neturi liestis viena su kita, kitaip sulips. Rankšluostį su sėklomis patieskite vėsioje ir sausoje vietoje – lai paguli savaitę.

Kiek moliūgų sėklų pasilikti

Sėklų pasilikite triskart daugiau nei kitąmet planuojamų auginti augalų. Kuo sėklos stambesnės, tuo daugiau šansų, kad jos sudygs.
Visgi ir smulkesnių sėklų galite neišmesti: jas sudaiginę užsiauginsite naudingų mikrožalumynų.

Kaip tinkamai laikyti pačių užsiaugintų moliūgų sėklas

Kai sėklos visiškai nudžius, suberkite jas į voką.

Ne tik moliūgų, bet ir kitų augalų sėklas geriausia laikyti sausoje ir vėsioje aplinkoje. Viena tinkamiausių vietų, kurioje rekomenduojama laikyti kitų metų sėjai numatytas moliūgų sėklas, – šaldytuvas.

Voką su moliūgų sėklomis įdėkite į plastmasinį konteinerį. Konteinerio dangtelį kelis kartus subadykite: kai jis bus su skylutėmis, viduje nesikaups kondensatas. Konteinerį su sėklomis padėkite į daržovėms skirtą šaldytuvo skyrių. Kai ateis metas sėti moliūgus, sėklos bus visiškai paruoštos.

Analogiškai galima saugoti ir kitų veislinių (ne hibridinių) augalų, tokių kaip agurkai, aguročiai, pomidorai, sėklas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją