Sanitarinis obelų ir kriaušių genėjimas vasarą naudingas sodui. Tiesa, atliekant sanitarinį genėjimą ir nesilaikant tam tikrų taisyklių, yra ir rizikos užkrėsti vaismedžius ligomis.

Sanitarinio vasarinio genėjimo priežastys

Sanitarinį obelų ir kriaušių genėjimą gali tekti atlikti, jei vaismedžiai netikėtai užsikrėtė kenkėjais, jei nuo stipraus vėjo nulūžo šakos arba paaiškėjo, kad pakenkta kai kurioms vaismedžių dalims.
Kaip matyti iš pavadinimo, sanitarinis genėjimas atliekamas, norint padėti medžiams nuo įvairių negalavimų. Gana dažnai sodininkai pastebi, kad užsimezgus vaisiams kai kurios šakelės ima džiūti. Įprastai taip nutinka dėl grybelinių ligų ir žydėjimo laikotarpiu. Šiuo metu – palankiausios sąlygoms vystytis šioms ligoms.

Kartais tai matosi vizualiai: pažeistose vietose ima sluoksniuotis, džiūti medžio žievė, ant jos atsiranda juodų taškelių. Jei nėra karšta ir gana drėgna, grybelis taip greitai plinta, kad net fungicidai neduoda 100 proc. rezultato. Belieka pasitelkti genėjimą.

Vaistinėlė vaismedžiams: ką reikia turėti po ranka

Tiek pavasariniam, tiek sanitariniam genėjimui reikia sekatoriaus ir sodo pjūklo. Taip pat reikia ir 8 laiptelių skečiamųjų kopėčių, kad nereikėtų lipti į medį ir būtų galima patogiai ant jų atsistoti.
Reikės ir cheminių priemonių nuo kenkėjų ir ligų. Neprisipirkite didelio jų kiekio, nes dauguma šių priemonių turi tam tikrą galiojimo laiką. Ilgai laikyti galima tik vario sulfatą ir geležies sulfatą. Jei pakuotė praplėšta, suberkite į sandariai užsidarantį stiklainį, nes šie preparatai geria drėgmę.

Įsigykite nešiojamą purškiklį, ne didesnį nei 10 l talpos, antraip bus sunku nešioti. Patartina turėti sodininko tepalo ar specialių dažų.

Sanitarinio genėjimo taisyklės

Kad grybelis neplistų į sveikas medžio dalis, pakenktą šaką reikia nugenėti – nupjauti visą. Ligų pakenktas šakas reikia iš karto sudeginti, kad neužkrėstų kitų medžių.

Pjūvio vietą būtinai užtepkite specialia priemone.

Tam tiks sodo tepalas, specializuoti sodo dažai pjūvių vietoms užtepti.
Po genėjimo medžiai atrodo visiškai sveiki, tačiau vis tiek atidžiai juos stebėkite. Gali būti, kad sanitarinį genėjimą teks pakartoti, nes grybelio sporos galėjo pakenkti ir kitoms šakoms.

Ką daryti, jei nulūžo obels šakelė?

Privačiuose soduose medžiai dažnai taip suformuoti, kad skeletinės šakos būna per ilgos. Tada žymiai daugiau rizikos, kad šakos nulūš. Jos gali lūžti ne tik sveriamos vaisių, nes šakas sodininkai dažniausiai paremia. O jei pučia stiprus vėjas, gausiai lyja, didelis kiekis lapų sušlampa ir susidaro didelis svoris, štai tada šakos gal lūžti. Nulūžusias šakas reikia iškarto pašalinti, kad į pažeistas vietas neįsimestų grybelių ar kenkėjų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją