Priklausomai nuo veislės ir auginimo sąlygų, vietoje vieno per metus gali susiformuoti 2–4 narcizų svogūnėliai. Iškasti juos prasminga tokiu atveju, jeigu narcizų norima pasisodinti kitoje vietoje arba jei kupstas pernelyg išsiplėtė, rašoma portale „Supersadovnik“.

Narcizų svogūnėlių iškasimo terminai

Narcizai iškasami ir persodinami tik tada, kai jų svogūnėliai pradeda spausti vieni kitus, o kupstas nebedžiugina žiedų gausa. Kupstai dalijami ir svogūnėliai persodinami vidutiniškai kartą per 4–5 (bet ne rečiau kaip kas 6) metus.

Prireikus tokios pat veislės narcizų svogūnėlių, iškasti ir padalyti kupstą galima kas 3 metus. Visgi trikdyti narcizų pernelyg dažnai jokiu būdu nereikia: kai kurių veislių augalus tokia procedūra labai nualina, todėl po persodinimo jie gali nežydėti net porą metų iš eilės.

Narcizų iškasimo ir persodinimo terminai skiriasi nuo tulpių ir hiacintų, kadangi narcizai, nors nužydėję ir nuskursta, neturi aiškiai apibrėžto ramybės laikotarpio. Jų svogūnėliuose nuolatos vyksta maisto medžiagų apykaita, formuojasi ir vystosi būsimi žiedkočiai.

Iškasti svogūnėliai net neturėdami lapų ir toliau intensyviai kvėpuoja ir praranda drėgmę. Dėl šios priežasties narcizus rekomenduojama persodinti laikantis trumpesnių terminų, t. y. iškasti kuo vėliau ir pasodinti kuo anksčiau. Laikyti iškastus svogūnėlius po 3–4 mėnesius, kaip tulpių arba hiacintų, tikrai nereikia. Nuo svogūnėlių iškasimo iki pasodinimo į žemę turi praeiti 1–2 mėnesiai.

Narcizų svogūnėliai iškasami lapams beveik visai nugeltus (birželį–liepą), o sodinti juos galima iki rugsėjo pabaigos, bet optimalus terminas – antra rugpjūčio pusė, kadangi rugsėjį narcizų šaknys aktyviausiai vystosi.

Kaip taisyklingai iškasti narcizų svogūnėlius

Kol lapai galutinai nenugelto, narcizų svogūnėlių kasti neskubėkite. Svogūnėliai turi spėti pasisavinti visas lapuose esančias maisto medžiagas ir prisikaupti jų atsargų. Šis procesas gali tęstis beveik 2 mėnesius (ypač ilgai, jei laikosi drėgni orai). Kad visą tą laiką gelstantys augalų lapai negadintų gėlyno vaizdo, supinkite juos į laisvą kasą ir užkiškite už greta augančių augalų.

Kai lapai nugelsta, su iškasimu geriau nedelsti, kadangi lapams nukritus bus sunku nustatyti svogūnėlių buvimo vietą, o kasdami pagal nuojautą galite juos pažeisti.

Iškelti narcizų svogūnėlių kupstą patogiausia nedidelėmis šakėmis. Nuo iškastų svogūnėlių reikia nupjauti nugeltusius lapus, tačiau gyvų šaknų (jei jų dar likę) apkarpyti nereikia.

Iškastus svogūnėlius reikia paskleisti dėžėje arba ant padėklo ir nugabenti į sąlyginai vėsią, bet sausą ir tamsią vietą. Kai svogūnėlių luobelė apdžius, o žemės savaime ims byrėti, svogūnėlių kelmus galima išardyti ir padalyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją