Kai gegužę sodinate į vazonus ir lovelius vienmečius augalus, jūs tinkamai jais pasirūpinate: sodinate į reikiamą dirvožemį, įdedate trąšų, perlito ar kt. Vėliau gėles tik laistote ir nuskabote nužydėjusius žiedus. Patyrę gėlininkai kartą per dvi savaites patręšia arba naudoja ilgo veikimo trąšų lazdeles. O ką darote jūs? Pasiskaitykite patarimų, kaip prižiūrėti gėles loveliuose, kad rezultatas džiugintų:

1. Patręškite loveliuose augančias gėles.

Loveliuose žemės labai nedaug, ji greitai tampa nederlinga, todėl laistyti ir tręšti gėles reikia 2 kartus dažniau (per karščius – 3 kartus dažniau) nei lysvėse augančius augalus. Jei oro temperatūra aukštesnė nei 30 laipsnių, galima laistyti kasdien, jei loveliai – su drenažo skylutėmis. Jei be skylučių, laistykite kasdien, tik mažesniu kiekiu vandens. Tokiu metu augalai aktyviai auga – vanduo, šiluma, saulė jiems patinka. Tiesa, dar reikia tręšimo – tręškite kartą per porą savaičių.

Gėlėms loveliuose tinka bet kokios azoto, universalios ar vadinamosios pavasarinės trąšos. Šioms gėlėms nereikia megzti vaisių, ruoštis žiemai, joms tereikia aktyviai augti ir žydėti.

2. Įdėkite į lovelius, vazonus žemių ar komposto.

Pažvelgę į lovelių ir vazonų vidų pamatysite, kad jau birželį dirvožemis loveliuose nusėdo, gali net matytis dalies augalų šaknys, o tai nėra gerai. Augalai loveliuose, vazonuose greitai auga, greitai sugeria vandenį ir maistingąsias medžiagas, dirvožemis susiploja, dalis jo išplaunama kartu su vandeniu, todėl kartą per mėnesį reikia įberti žemių (ar bent jau vasaros viduryje).

Būtų geriausia įberti perpuvusio komposto. Jei tokio neturite, tiks derlinga žemė iš daržo. Žemės papildymą labai gerai suderinti su tręšimu. Sumaišykite naują žemę su trąšomis ir įberkite į vazonus. Ir paliekite – kad žemė tolygiai pasiskirstytų loveliuose ir vazonuose.

3. Retinkite gėlių krūmus, nuskabykite nužydėjusius žiedus.

Jei berdami kompostą į vazonus nulaužėte šakelę, nesikrimskite, laikykite tai krūmo atjauninimu. Kai gėlių krūmai išsikeroja ir nebelieka, kur augti, augimas sustoja, todėl naudinga atjauninti krūmą ir kiek apkarpyti šakeles. Kai kuriuose augalus net ne rekomenduojama, o tiesiog būtina apkarpyti. Jei nenuskabysite nužydėjusių žiedų, rugpjūtį jūsų gėlės nustos žydėti ir ims brandinti sėklas.
Pelargonijas naudinga apkarpyti.

Petunijų nebūtina apkarpyti, net nuskabyti nužydėjusių nereikia (jie patys nukrenta), bet galima šiek tiek paformuoti krūmelius.

4. Išraukite piktžoles.

Šis punktas retai būna reikalingas. Petunijų vazonuose retai pasitaiko piktžolių, bet jei išaugo, išraukite.

5. Persodinkite dalį augalų į kitus vazonus.

Kartais norėdami greito efekto gėlininkai susodina į vieną vazoną daug augalų, tada stipresni augalai birželį užima visą plotą, o silpnesniems nebelieka vietos augti. Galite nieko nedaryti arba galite persodinti silpnesnius augalus į atskirus vazonus. Tik pirma įvertinkite, ar stipriai susipynusios augalų šaknys. Jei atstumas tarp augalų pakankamas, gausiai paliekite, o tada persodinkite norimus augalus į kitus vazonus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją