84 eksperimentų metu tyrėjai analizavo 12 pipirnių ir tabako augalų, specialiai tam išvestų. Augalų gabalėlius tyrė mikroskopu, paskui specialistai švelniai lietė juos plonyte kaip žmogaus plaukas stikline lazdele. Komanda pastebėjo daug įvairių reakcijų, kurios kito, priklausomai nuo prisilietimų stiprumo ir trukmės.

Vieno tyrimo metu atskiros augalo ląstelės reagavo į prisilietimus pagaliuku, siųsdavo lėtas kalcio signalų bangas kitoms ląstelėms, o kai prisilietimas silpnėjo, bangų ilgis žymiai pailgėjo. Jau anksčiau pastebėta, kad augalai reaguoja į prisilietimus, tik dabar pirmą kartą paaiškėjo, kad augalų ląstelės siunčia skirtingus signalus, kai prisilietimas prasideda ir baigiasi.

Manoma, kad siunčiamos bangos susijusios su spaudimu ląstelės viduje. Gyvūnų ląstelės turi plonas membranas, o augalų ląstelių membranos tankesnės, todėl net ir nestiprus prisilietimas laikinai padidina spaudimą ląstelės viduje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją