Parodos metu vykstantis maisto ir žemės ūkio forumas laikomas svarbiausiu žemės ūkio renginiu pasaulyje. Šiemet jo tema skamba labai oficialiai: „Kurti gyvulininkystės produktų gamybos ateitį – tvariai, atsakingai, produktyviai“. Prognozuojama, kad daugėjant pasaulio gyventojų, keičiantis vartotojų įpročiams, augant gyvenimo gerovei, gyvulininkystės produktų vartojimas neproporcingai augs. Tikimasi, kad iki XXI a. vidurio pavyks padvigubinti būtino gyvūninės kilmės maisto gamybą. Gyvulininkystė suteikia pragyvenimo šaltinį beveik 1,3 mlrd. žmonių ir remia kaimo vietovių plėtrą. Prie gyvūninių produktų paklausos patenkinimo ypač prisideda smulkieji ūkininkai.

Ne tokia džiugi šios plėtros pusė ta, jog gyvulininkystė yra gamtinių išteklių naudotoja ir sukuria apie 15 proc. šiltnamio efektą suk
eliančių dujų. Kita vertus, ganyklos išsaugo biologinę įvairovę.

„Berlyne vyksiančiame aukšto lygio žemės ūkio ministrų susitikime visi kartu ieškosime atsakymų į esminius klausimus apie tai, kaip tvarus žemės ūkis gali kovoti su badu pasaulyje ir užtikrinti pasaulinę maisto produktų paklausą“, – prasidedant parodai sakė Lietuvos žemės ūkio ministras Bronius Markauskas.

Kalbant apie praktinę pusę, stebint parodoje pristatomas veisles matėsi posūkis mėsinės gyvulininkystės, kuri nereikalautų ypatingų išteklių, link. Raguočiai stambūs, tankiu kailiu. Tokių gyvūnų laikymui reikia sąlyginai nedaug investicijų – nereikia stacionarių tvartų.

Kalbant apie pieninę gyvulininkystę vėlgi orientuojamasi į produktyvumą – didesnius primilžius ir kuo mažiau rankų darbo.

Europą keistis verčia ir faktorius, kuris jau palietė Lietuvą – Afrikinis kiaulių maras.

„Kiaulių maras jau aptiktas Čekijoje. Jei jis pateks į Vokietiją, ar, dar blogiau, Daniją, nuostoliai bus skaičiuojami milijardais eurų. Kai kuriose Vokietijose žemėse kiaulininkystė pagrindinė ekonomikos sritis. Danijoje tai tradiciškai viena didžiausių žemės ūkio šakų“, – aiškina žemės ūkio atašė Vokietijoje Mindaugas Milinis.

Nuostoliai atsiras praradus milžiniškas Azijos ir kitų šalių rinkas – aptikus ligos židinius automatiškai stabdomas mėsos ir produktų eksportas. Be to, ES kiaulininkams didelį smūgį sudavė Rusijos draudimas įsivežti kiaulieną iš ES (šis sprendimas nesusijęs su sankcijomis).

Rusijos ir Europos Sąjungos (ES) ginčas dėl kiaulienos tiekimo gali turėti neigiamų padarinių ne tik Rusijos ūkininkams, bet ir kitų produkcijos rūšių eksportuotojams. Ekspertų teigimu, jei Pasaulio prekybos organizacija (PPO) patenkins ES ieškinį, į kasmetinius 1,39 mlrd. eurų apribojimus gali patekti angliavandenilių, metalo, chemijos produktų tiekėjai.

Tačiau parodoje buvo galima pamatyti įdomių kriuksių, kurioms nerūpi jokia politika – gaurduoti, tankiu kailiu, paršiukai buvo panašesni į dekoratyvinius nei ūkinius gyvūnus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)