Pirkti sėklas pradėjo dar sausį

Pomidorai, paprikos, žalumynai – šių gėrybių sėklų sodininkai pradeda ieškoti dar žiemos pabaigoje, o ir pačių augalų entuziastų kasmet daugėja – dažnas gyventojas ant namų palangės nori užsiauginti bent mažą derlių.

„Palangės daržininkystė, kurią puoselėja ir naudoja maistui, netgi vaikams, edukacijoms – tai labai populiaru pastaraisiais metais“, – teigė agrofirmos „Sėklos“ sėklų skyriaus vadovė Liucija Kunigiškytė.

Prekybininkai sako, kad pirmų sėklų pradedama dairytis dar sausį, o daugiausiai jų nuperkama pirmosiomis vasario dienomis.

„Susidomėjimas jomis prasidėjo kažkur sausio viduryje. Žmonės pradėjo pirkti tas sėklas ir matėsi sujudimas“, – dalijosi „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė.

„Sausio mėnesį jau jautėme susidomėjimą sėklomis, bet vasario mėnesį išgyvenome tokį sprogimą sėklų pirkimo bume. Palyginus su praėjusiais metais, vasarį įvairių sėklų nupirkta du kartus daugiau“, – teigė „Maximos“ atstovė Raminta Gecevičiūtė.

„Po naujų metų jau prasideda sėklų paklausos kilimas. Didžiausią pagreitį jis įgauna vasario pabaigoje, kovo mėnesį“, – teigė „Rimi Lietuva“ ryšių su visuomene vadovė Eglė Krasauskienė.

Tendencijos išlieka tos pačios

Mėgstamiausios lietuvių sėklos nesikeičia jau kelerius metus: greičiausiai iš parduotuvių lentynų išgraibstomos agurkų, pomidorų, ridikėlių sėklos.

„Lietuva po truputį tampa Ispanija ir mes esame išprotėję dėl pomidorų, tai pomidorai, paprikos, baklažanai šiuo metu yra tai, ką žmonės perka. Mūsų pirkėjai labai noriai ieško ir perka naujas rūšis, naujas veisles“, – pastebėjo L. Kunigiškytė.

Įžvalgomis pasidalijo ir „Maximos“ atstovė.

„Burokėlis, ridikas, krapai. Taip pat, pernai pastebėjome, kad į šią kategoriją įšoko ir morkos, špinatai“, – teigė R. Gecevičiūtė.

Gyventojų pasirinkimus pakomentavo ir E. Krasauskienė.

„Česnakas, agurkas, pomidorai, morkos – tie, kurie dažniausiai ir atsiduria ant mūsų šalies gyventojų stalo“, – teigė ji.

Auginti daržoves namuose pigiau nei pirkti parduotuvėje

Šiuo metu taip pat padidėjusi gėlių, prieskoninių žolelių ir mikrožalumynų sėklų paklausa. Pasak prekybininkų, išbandyti daržininko profesiją – šiemet verta ir dėl kainų, mat sėklų kainos šiuo metu svyruoja nuo 25 centų iki kelių eurų.

„Džiaugiamės, kad šiais metais galime pasiūlyti tokias pačias kainas, kaip ir praėjusiais metais“, – teigė „Lidl Lietuva“ atstovė Lina Skersytė.

„Kainos išliko tokios pat, kaip ir pernai, ir viso sėklų pardavimo sezono metu, kuris, dažniausiai, vyksta vasario-liepos mėnesiais, jos išlieka stabilios“, – teigė „Maximos“ atstovė.

Panašiomis tendencijomis džiaugėsi ir „Iki“ komunikacijos vadovė.

„Kainos nesikeitė, jos labai panašios, kaip ir praėjusiais metais“, – teigė ji.

Specialistai sako, kad sėkmingas derlius ne visada priklauso nuo augintojo, mat netinkamos auginimo sąlygos ar užklupusios ligos – neretai augalus pražudo, todėl, pirmą kartą nepasisekus, patariama nenusiminti ir sėti dar kartą.

„Galbūt kažkokia nesėkmė, galbūt kažkokia liūtis užėjo ir nuplovė pasėlį ar netikėtos šalnos užklupo. Tada yra tie antrieji pirkimai, antrieji darbai darže“, – teigė L. Kunigiškytė.

Be to, ji atkreipė dėmesį ir į dar vieną svarbų dalyką.

„Be abejo, šviečianti saulė turi labai svarbią įtaką norui daržininkauti“, – teigė pašnekovė.

Kol kas šviečianti saulė nedžiugina – Lietuvoje sausis buvo šalčiausias per aštuonerius metus, tačiau dar didesnių sėklų pirkimų ir naujų augintojų tikimasi sulaukti dar pavasarį.

Visą reportažą rasite LNK portale: