Kartojame jau Delfi buvusį, atnaujintą tekstą.

Pavasarį motininiai braškių kelmeliai sodinami į purią žemą (smėlį arba priemolio smėlį), patręšiami, tačiau žydėti jiems neleidžiama, kad visas jėgas skirtų dauginimuisi. Išaugę jauni kelmeliai irgi reguliariai tręšiami, laukiama, kol jie subręs. Tai įvyksta lapkritį, kai braškių lapai parusvėja, o šaknys pasidaro tolygiai rudos, tik jų galiukai lieka balti.

Subrendusius augalus iškasa, perneša į vėsią patalpą, nupurto nuo šaknų žemes, tačiau neplauna ir neapkarpo. Didelius lapus nuo kelmelių pašalina, palieka tik jaunus lapelius. Paskui šie krūmeliai laikomi išskirtinėmis sąlygomis – sudėti į plonus polietileno pakelius, kurie dedami į šaldymo kameras. Užšaldyti daigai gali būti nuo 2 savaičių iki metų, nemažėjat derlingumui, ir iki 3 metų, jau su mažesniu derlingumu.

Agronomų teigimu, tokius daigus reikia laikyti 0,5–1,5 šalčio temperatūroje, o nusipirktus per kelias dienas pasodinti. Tai labai svarbu, norint gauti didelį derlių. Sudžiūvę ir ūgtelėję daigai nekokybiškų, nerekomenduojama jų sodinti.

Perkant „frigo“ braškių daigus, svarbu atkreipti dėmesį į kategoriją. „Frigo“ technologija, auginant braškes, reikia griežtą krūmelių klasifikaciją, priklausomai nuo šaknies kaklelio diametro. Skiriamos keturios klasės, kaina priklausys nuo jų, o ne nuo rūšies:

B klasė – šaknies kaklelio diametras 8–12 mm, 1–2 žiedynkočiai, uogos užauga antrais metais po sodinimo.

A klasė – šaknies kaklelio diametras 12–15 mm, 2 žiedynkočiai, uogos užauga sodinimo metais, iki 20 uogų ant krūmo, tinkamai prižiūrint.

A+ klasė – šaknies kaklelio diametras 15–18 mm, 3 ir daugiau žiedynkočių, 25–40 uogų ant krūmo.
WB klasė – šaknies kaklelio diametras daugiau nei 22 mm, daugiau nei 5 žiedynkočiai, daugiau nei 450 uogų ant krūmo pasodinimo metais.

Patariama pirkti A+ arba WB klasės daigus. Tinkamai auginant, jau pirmais metais galima gauti iki kilogramo uogų iš vidutinio ankstumo rūšių.

Agronomai pastebi, kad uogos vis dažniau auginamos šiltnamiuose, nes būna saldesnės, greičiau prinoksta ir nepriklauso nuo permainingų orų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)