Apie tai, kokius augalus galima paruošti sezonui, kaip juos genėti ir netgi atjauninti, kalbamės su landšafto dizainere Vaiva Maroziene.

„Einant į sodą reikia žinoti, ko mes iš krūmo, kurį genėsime, norime. Skirtingiems tikslams pasiekti – skirtingas metų laikas ir būdas. Pavyzdžiui, vienas kelias, kai krūmą reikia paskatinti augti iki mums reikalingo aukščio, kitas būdas, kai tiesiog palaikome formą, trečias – kai augalą norime atjauninti“, – aiškina V. Marozienė.

Pasak ekspertės, pavasarį augalai, tiek lapuočiai, tiek spygliuočiai, genimi tada, kai norima paskatinti juos augti. Dėl to dabar patartina imtis gyvatvorių ir dekoratyvinių augalų. Taip pat tinkamas laikas atjauninti vaiskrūmius. Tačiau yra ir išimčių. Pavyzdžiui, senos, niekada negenėtos, obelys. Dabar palankus metas formuoti vainiką ir skatinti šakų, kurių mums reikia, augimą.

Pasak ekspertės, kalbant apie spygliuočius ir ypač pušis, juos geriausia genėti pavasarį, tačiau formuoti – po Joninių: greičiau užsigydys žaizdas. Dėl to pavasarį negalima liesti beržų, klevų, šilkmedžių, vynuogių – augalų, kurie jau leidžia sultis. Jie genimi rudenį.

Negalima daryti vienos klaidos, kuri gali pražudyti sodą, – dirbti nedezinfekuotais įrankiais. Ypač jei genimas ne tik vienas sodas, bet įnagis skolinamas. Kitas aspektas – geležtė turi būti aštri, kad pjūklas nedraskytų šakų, žaizdos būtų kuo mažesnės.

Tujų genėjimas

V. Marozienė sako, kad, pavyzdžiui, rutulinė tuja papuošia sodą, – šeimininkai ją kerpa kiekvienais metais ir formuoja rutulio formą. Tai daro pavasarį, nes atsiranda „plyšių“, kurie turi užaugti. Vasarą baigiama suteikti forma, o rudenį tuja nejudinama.

Siekiant, kad augalas išlaikytų dailų pavidalą, ant jo dedamos specialios formos ir apkarpoma. Be to, taip paprasčiau užauginti tinkamo dydžio augalą. Kai sodas dar tik planuojamas, sustatomi rėmai – dizaineris sode pažymi kiekvieno sodinuko dydį, kai jis užauga. Kartais žmonės tų rėmų net nenuima ir keletą kartų per metus augalą kerpa. Kuo dažniau augalas kerpamas, tuo greičiau jis auga. Tą galima daryti iki Joninių.

Hortenzijų genėjimas

„Pirmiausia reikia nuspręsti, kokių žiedų norime. Viena, jei patinka daug, bet smulkių žiedų, kita, jei norisi stambių“, – specifiką aiškina V. Marozienė.

Jei reikia nedidelių žiedų, nukerpamas tik žiedukas. Kai nėra laistymo sistemos, gruntas būna nelabai maistingas, ir krūmui nepavyks užauginti milžiniškų žiedų, tad kerpame ties stiebo viduriu. Jei laistymo sistema yra ir auginami milžiniški žiedai, kerpame prie pagrindo. Atskaitos taškas – ne centimetrai, o pumpurų juostos. Pumpurų juostą galima palikti ir vieną. Kas tai ir kaip atrodo, žiūrėkite vaizdo reportaže.

Serbentų genėjimas

Vaiskrūmius reikia atjauninti, kai jie pradeda leisti daug smulkių šakų, smulkėja vaisiai. Pati V. Marozienė stengiasi kasmet iškirpti bent vieną seną šaką. Tai būna gera profilaktika.

„Kartą per metus iškerpu pačią seniausią šaką. Žiūrėti reikia kūrybiškai. Galbūt vasara labai sausa ir krūmas neaugo, tada nereikia nieko kirpti“, – dėsto landšafto dizainerė ir sako, kad negalima nukirpti prie pat kamieno, bet ir kelmučio palikti negalima.

Šiuo metų laiku sode reikia pasirūpinti ir gėlynais. Nukerpama antžeminė daugiamečių žolinių augalų dalis. Tai svarbu atlikti, kol iš po jų nepradėjo želti nauji ūgliai, kad jų nepažeistume.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją