Apie tai, kaip paprastai savo rankomis įrengti laiptus sode kalbamės su Eurika Urbonavičiūte, kraštovaizdžio dizainere.

Aptarsime du variantus. Vienas iš akmenų, kitas iš paprastų terasinių plytelių.

„Prieš klodami laiptus pirmiausia įrengiame terasas. Žemėje padaromi laipteliai ir tada dedami akmenys. Ji klojami plokštuma į viršų ir turi šiek tiek užeiti vienas ant kito. Patartina skaičiuoti, kad būtų bent 30 cm plokštuma ir jie nebūtų „išlindę“ į pievą“, – niuansus aiškina E. Urbonavičiūtė.

Ji sako, kad jei laiptai bus labai platūs, pavyzdžiui, metro pločio, tai bus klaida – tiesiog bus nepatogu jais lipti. Taip pat, jei šlaitas didelis, kelių metrų aukščio, nepadarykite „kopėčių“. Geriau kas keli laipteliai terasa, kuri sumažins statumą ir vaikščioti bus patogiau.

Kraštovaizdžio dizainerė įvardina ir pagrindinę klaidą, kurią daro mėgėjai – laiptai įbetonuojami ir šaltis juos „išlaužo“. Geriau pagrindas tiesiog smėlis. Jei pagrindas lygus galima kloti geotekstilę, tada nežels žolės. Tačiau tai dažnai neįmanoma, nes kiekvieną akmenį reikia įkasinėti.

Kur kas paprasčiau pagaminti laiptus iš tradicinių šaligatvio plytelių. Jie klojami kur kas paprasčiau ir greičiau nei akmenys. Jie suteikia saugumo, nes stačiu šlaitu einant žemyn galima nuslysti. Trinkelės dedamos 16-20 cm aukščiu. Tai patogus žingsnis.

Trinkelė dedama taip pat, kaip akmuo. Nukasama terasėlė ir kaip pagrindas pilama smėlio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją