Šis mėnuo skirtas bičių pasiruošimui sodų medunešiui. Šiuo metu stiprios bičių šeimos aktyviai augina perus. Nors Lietuvoje jau pradeda žydėti lazdynai, alksniai, šalpusniai, šiltesnę dieną bitės neša vandenį, gali parsinešti ir žiedadulkių. Tačiau vis dar svarbu stebėti, kad bitėms nepritrūktų maisto, nes stiprios bičių šeimos, intensyviai augindamos perus, greitai jį suvartoja ir, nepapildžius atsargų, gali žūti iš bado. Kadangi bitės jau gali išlįsti iš avilio tuštintis, dedantys kandi tešlą, gali drąsiai dėti ją su žiedadulkėmis, rašoma feisbuko grupėje Bitininkai.

Apie girdyklas jau buvau užsiminęs praeito mėnesio darbuose bet verta pasikartoti, kad tose vietose kur nėra atviro vandens šaltinio, kiekvienam aviliui patartina įrengti individualias girdyklas, įdedant į vandenį truputį druskos (10 litrų vandens 1 gr druskos arba 4 litrams 1 kobalto tabletę). Užfiksuota atvejų, kai nesant vandens bitės skrenda ieškoti vandens su „mineralais“ į mėšlo ir srutų krūvas prie tvartų.

Jau atsiranda nekantrių bičiulių kurie laukia blindžių žydėjimo. Blindės pražysta tik balandžio vidurį. Jeigu palankūs orai, prasideda ir aktyvus bičių skraidymas. Iš blindžių bitės parsineša ne tik žiedadulkių, bet ir šiek tiek pirmojo nektaro.

Įpusėjus šiam mėnesiui ar antroje jo pusėje stiprioms bičių šeimoms „pabunda“ instinktas balinti korius. Tai reiškia, kad bitės jau atsineša nektaro ir padaugėjo jaunų bičių, kurios skiria vaško pleiskanėles – prasidėjo vaško gamyba. Todėl galime pradėti plėsti lizdus, įdėdami vieną ar dvi vaškuoles (neturint galima dėti ir pernykščius pasiūtus korius, svarbu ne juodus). Balandžio mėnesį plečiant lizdus reikia būti atsargiems, juos per daug išplėtus, atšalus orams gali sulėtėti bičių vystymasis. Patartina, lizdus plėsti pamažu, nei vienu kartu pridedant daug korių, kadangi atšalus orams labai išplėstuose lizduose bičių šeima gali apskritai nustoti vystytis.

Tas pats svarbu paminėti ir apie pačio bitininko darbą nereikėtų per daug šaldyti lizdo ilgai krapštinėjantis ir apžiūrinėjant korius. Jei pamatėte, kad yra perų (ir jei jie nėra traniniai), vadinasi, motinėlė gyva ir šeima plečiasi, patikriname kiek yra maisto ir uždarome avilį. Prie tų pačių darbų svarbu nepamiršti išvalyti avilių dugnus (šiukšles geriausia sudeginti siekiant užkirsti ligų plitimą). Stiprios ir stiprų higieniškumo instinktą turinčios šeimos pačios išsivalo dugnus Jei bityne yra mirusių bičių šeimų, avilių lakos turi būti uždaromos, koriai išimami, aviliai išvalomi ir dezinfekuojami.

Balandžio pabaigoje, Gegužės pradžioje galima aplinkui sodybas paieškoti ir širšių lizdų. Jų motinėlės šiuo metu jau lipdo lizdus ir pradeda dėti kiaušinėlius. Norint išvengti galimo šeimų terorizavimo vėlesniais mėnesiais jas patartina sunaikinti.

Galiausiai Balandžio mėnesio pabaigoje bitynuose galima pasėti ir medingųjų augalų – facelijų, barkūnų, ožiarūčių, esparcetų ir kt. Pavyzdžiui, facelijas patartina sėti kas dvi savaites, vienai sėjai nužydėjus pražysta sėtosios vėliau ir taip sudaromas nenutrūkstamas medunešis vasarą. Vokiečių bitininkai prie avilių sodina blindes ateinančių metų pavasariui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)