„Norint išvengti spiečių pirmiausia reikia normaliai bitininkauti, stengtis, kad būtų tik jaunos motinos. Šiemet pavasaris buvo šaltas, šeimos vystėsi nuo balandžio, bet bitės negalėjo dirbti ir nesusidėvėjo. Taip vietoj keturių, kurių reikia užauginti vienam perui, avilyje atsirado devynios. Tada kilo spietiminės nuotaikos, nes šeimos tapo tiesiog per didelėmis“, – specifiką aiškina garsus bitininkas Algirdas Amšiejus.

Norint išsaugoti savo šeimas tai pirmiausia reikia pasirūpinti kokybiškomis motinomis. Tada užteks paimti du rėmus su perais ir juos atiduoti silpnesniai šeimai. Be to, būtina bent kartą pavasarį išlaužyti gelbėjimosi lopšelius.

„Jei bitės nežinomos veislės, jos vis tiek gali išlėkti, net jei atimsi visus perus ir išlaužysi visus lopšelius“, – aiškina profesionalas.

Kitas niuansas – jei bitynai ne šalia rapsų laukų, tai dalis šeimų paprasčiausiai badauja. Pavyzdžiui, Dzūkijoje kai kurie bitininkai šeimai sumaitino iki 15 kg kandi tešlos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)