Todėl yra mėgstami, auginami ir net puoselėjami. Vienas invazinis augalas kaip tik šiuo metu žydi ir yra dažnas ne tik mūsų laukuose, bet ir soduose. Ir retas lietuvis žino, kad šiuo augalu reikia ne grožėtis, o jį naikinti!

„Geltonuojantis laukas šalia Vilniaus yra rykštenių pieva. Tai toks augalas, kuris papuoštų daugelio vazą ar puokštę, tačiau gamtininkams tai invazinis augalas, naikinantis vietinę florą“, - pasakoja LNK žurnalistė.

Gamtininkas Sigitas Mikėnas sako, kad daugeliui augalai gražūs, tačiau žmonės nepagalvoja apie pasekmes. Tokie augalai auga neprižiūrimose teritorijose, iškeroja ir užgožia tikrą lietuvišką augmeniją ir kartu su ja nyksta mikrofauna ir flora. Siūloma tokių augalų nesinešti į namus, nepardavinėti. Juos reikia pjauti, iškasti ir naikinti. Galbūt juos galima nupjauti anksti pavasarį, kai tik pradeda dygti ir nupurkšti herbicidais. Taip nutiko su Sosnovskio barščiu, kuris išplito ir dabar norint jį išnaikinti reikia skirti milžiniškas pinigų sumas.

Bauda už tokių augalų dauginimą, sodinimą ir pardavimą siekia iki 600 eurų. Jei bus patalpintas skelbimas, kad parduodamos, pavyzdžiui, rykštenės, bus skiriama bauda. Baudą gali netgi parduotuvė jei tokį augalą panaudos puokštėje.