Todėl balandį mes tvarkome namus, kiemą ir sodą. Kai viskas bus sutvarkyta, tuomet pereisime prie sodinimo darbų, rašo DELFI.lv rubrika „Tavs Darzs“.

Ištirpus sniegui ir apdžiūvus dirvai, reikia pasirūpinti veja. Ji vertikuliuojama ir aeruojama, tuomet tręšiama, atkuriami pažeisti plotai, pašalinami kurmiarausiai, jei reikia – pasėjama žolė.

Tuose soduose, kur dar yra neištirpusio sniego, patys jautriausi spygliuočiai, visžaliai medžiai ir krūmai paliekami uždengti, kad jų nenudegintų saulės spinduliai. Ištirpus sniego likučiams ir nakties temperatūrai nebekrentant žemiau nulio, uždengimai po truputį nuimami.

Po žiemos tvarkomi dekoratyviniai augalai. Atliekamas atnaujinantis lapuočių ir žydinčių krūmų genėjimas: nupjaunamos nudžiūvusios, pažeistos ir nulaužytos šakelės, silpni ūgliai, formuojama karūna. Augalai tręšiami, mulčiuojami.

Patikrinamos žiemai uždengtos rožės ir kiti daugiamečiai augalai. Jei ant augalų dar yra sniego, jį reikėtų nuvalyti. Kai oro temperatūra jau kurį laiką būna teigiama, augalai pamažu – per kelias dienas – atidengiami. Išlaisvinami prispausti rožių stiebai, o kai jie tampa vertikalūs, juos kelioms dienoms dar reikėtų pridengti lengvu apsauginiu audiniu. Kai apdangalai būna visiškai nuimti, rožės apgenimos: pašalinamos pažeistos vietos iki pirmojo pumpuro ant sveiko ūglio. Rožės tręšiamos ir mulčiuojamos.

Ištirpus sniegui ir dingus įšalui, tvarkomi daugiamečiai augalai – jie apvalomi nuo praėjusių metų liekanų, tręšiami ir mulčiuojami. Atlikdami šiuos darbus, sekite orų prognozes. Jei sniegas yra ištirpęs, bet oras dar yra šaltas, o temperatūra naktimis nukrenta žemiau nulio, geriau dar palaukite: seni lapai apsaugo naujus ūglius nuo šalčio. Tačiau jei ir dieną, ir naktį jau būna gana šilta, tuomet delsti neverta, nes nusistovėjus vidutinei 10 laipsnių šilumos temperatūrai, prasideda aktyvus augimo periodas, ir tuomet senų augalų liekanos pradeda trukdyti.

Balandį taip pat ruošiami gėlynai svogūninėms ir gumbavaisėms vasarinėms gėlėms. Mėnesio pabaigoje į gėlynus sėjamos atspariausios vasarinės gėlės – medetkos, kvapusis tabakas, lubinai, facelijos, ešolcijos, gubojos, juodgrūdės, aguonos, kermėkai, kiškio uodegytės ir dekoratyviniai kopūstai.

Balandžio pabaigoje, jei žemė jau yra įšilusi, taip pat galima sodinti dekoratyvinius medžius ir krūmus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)