Artėjant didžiausioms metų šventėms iškertama nesuskaičiuojamai daug miško gražuolių. O juk miškai – mūsų planetos plaučiai… Juk vidutinio dydžio – apie pusantro metro – eglei užaugti reikia maždaug 6-7 metų. Nenorėdami skriausti mūsų planetos, kai kurie žmonės ieško alternatyvos miškų kirtimui.

Išeitys yra trys: atsisakyti tradicijos per šventes turėti eglę, rinktis dirbtinę jos kopiją ar užsiauginti medelį patiems vazone namuose.

Kadangi pirmi du variantai emociškai nepatrauklūs, pasiaiškinkime, kaip galima įgyvendinti trečiąjį.

Žinoma, galima nueiti iki artimiausio miško, prisirinkti subrendusių kankorėžių ir pasodinti sėklas į vazoną. Tačiau reikia žinoti, kad kai kurios eglių rūšys labiau tinkamos auginimui vazone. Tai yra: žemaūgė Conica eglė, serbinė eglė, melsvos olandų, danų, šiaurės amerikiečių ar rusų dekoratyvinės eglės, Sibire, Korėjoje ar Kaukazo kalnuose augantis kėnis, vakarinė koloninė tuja.

Eglės auginimo vazone būdai

Egzistuoja trys eglės auginimo vazone būdai: iš sėklų, auginių ar sodinukų. Iš auginio eglę užauginti labai sunku, nes prastai formuojasi šaknys. Detaliau panagrinėkime trečią variantą – sodinuko pirkimą.

Parduotuvėje augalą gerai apžiūrėkite, jis turi būti nepriekaištingas. Būtinai patikrinkite šaknų sistemą – paprašykite parduotuvės darbuotojo atsargiai išimti augalą iš vazono. Visas žemių grumstas turi būti išraizgytas smulkiomis šaknimis, ant kurių laikosi žemė. Jeigu žemės nuo grumsto byra, o šaknys atrodo stambios, labai tikėtina, kad medelis ne augintas vazone, o persodintas į jį iš miško. Dažnai toks augalas netrukus miršta. Namuose būtina eglę kartu su visu grumstu persodinti į 2-3 centimetrais didesnio skersmens vazoną.

Vazoninės eglės priežiūra

Žemė vazone visada turi būti pakankamai drėgna. Be to, kartą per dieną augalą būtina apipurkšti.

Negalima vazono su medžiu statyti šalia radiatoriaus. Augalui reikia pakankamai šviesos.

Praėjus šventėms eglę perkelkite į balkoną ar kitą patalpą, kur temperatūra siekia 6-10 laipsnių šilumos. Tik nepamirškite palaistyti! Tačiau tai daryti galima tik esant teigiamai oro temperatūrai. Eglė lengvai pakelia šalčius, jai tai įprasta buveinė, tačiau su jaunais medeliais reiktų elgtis atsargiau.

Atėjus pavasariui augalą būtina dengti nuo tiesioginių saulės spindulių.

Dirvožemiui bent kiek atšilus, eglę galima persodinti lauke, tik prieš tai būtina palaipsniui ją tam ruošti. Tik turėkite omenyje, kad eglė auga aukšta ir jos skersmuo didelis.

Jeigu jums patiko rūpintis žaliaskare, galite ir kitais metais prisidėti prie miškų plotų plėtros mūsų planetoje. Jeigu ne, pabandykite persodinti eglę į didelio skersmens kubilą, ir dar 2-4 metus neturėsite rūpesčių su pagrindine Kalėdų puošmena.

Paprasčiausiai tereiks ją šventėms atnešti į namus, o paskui išnešti, vėl gi, iš anksto tam paruošus. Arba išrinkti alternatyvą jai – lėtai augančius ir neaukštus medelius, tokius kaip kalninė pušis ar bugienis.

Kad ir kokį pasirinkote tradicinės kalėdinės namų puošmenos variantą, dabar jau žinote, kad eglutę namuose galima pasodinti į vazoną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)