Startas augimui

Pasak A. Amšiejaus, norint paruošti augalus sėkmingam sezonui, pirmiausia reikėtų pradėti nuo tinkamo tręšimo, o pavasarį geriausia yra tręšti azotinėmis trąšomis.

„Pagrindas – azotinės trąšos. Gali būti ir kompleksinės, gali būti ir grynas karbamidas, kuriuo galima ne tik tręšti bet ir nupurkšti augalus, o tai padeda įveikti grybines ligas ir dalį kenkėjų“, – sako sodininkas.

Tačiau antroje vasaros pusėje, anot A. Amšiejaus, tręšimas azotu tampa pavojingas augalams.

„Ypatingai vynmedžiais yra rizikinga tręšti azotu, nes kai tai yra daroma per ilgai, augimas vyksta iki rudens, o jei ruduo dar ir šiltas, tai ūgliai nemedėja, todėl tinkamai neperžiemoja. Medžiai turėtų augti tik iki rugpjūčio pabaigos, todėl tam, kad vyktų medėjimas, reikėtų naudoti kalio fosforą“, – tegia specialistas.

Nepersistengti genėjant

Patyręs sodininkas primena, kad genėti medžius reikėtų pradėti prieš arba tiks prasidėjus vadinamajam augalų ašarojimui.

„Geriausia genėti yra tada, kai medžiai dar nepabudę iš žiemos ir pagrindinės jų medžiagos sutelktos šaknyse bei pagrinde. Galima genėti ir prasidėjus ašarojimui, bet svarbiausia yra suspėti tai padaryti iki pumpurų pasirodymo“, – sako A. Amšiejus.

Tačiau pasak augintojo, dėl vėlesnio pavasario, genint medžius, reikėtų būti ypatingai atsargiems.

„Šiuo metu kapitalinis genėjimas jau būtų blogas pasirinkimas. Dabar nugenėjus per daug ir augalams ašarojant, medžiai netenka tam tikrų, jiems reikalingų medžiagų, todėl vėliau gali netinkamai vegetuoti“, – sako sodininkas.

Apdorojimas nuo kenkėjų

A. Amšiejus pataria, kad kol augalai dar nevegetuoja, dabar yra pats laikas imtis priemonių nuo kenkėjų.

„Dabar, kai temperatūra lauke kiek daugiau nei 10 laipsnių, o vegetacija dar nevyksta, reikėtų pasirūpinti, ypatingai vynmedžių, kriaušių ir obelų, apsauga nuo ligų ir kitų parazitų“, – teigia augintojas.

Žiemojantys kenkėjai

Anot jo, tinkamiausia priemonė naikinanti nepageidaujamus kenkėjus ir medžius puolančias ligas yra vario sulfatas.

„Geriausias metodas yra nupurkšti augalą 3-5 proc. vario sulfato tirpalu. Tai garantuoja ne tik apsaugą nuo įvairiausių ligų, bet ir kenkėjų. Taip pat, jau minėtas, karbamidas padeda kovoti su daugeliu ligų“, – aiškina A. Amšiejus.

Žiemos poveikis

Kalbėdamas apie laukiamą derlių, A. Amšiejus neskuba prognozuoti, tačiau teigia, kad vėlyvas pavasaris gali išeiti ir į naudą.

„Kol kas sunku pasakyti, kaip augalai peržiemojo. Jei neašaros, reiškia peržiemojo blogai, bet yra tikimybė, kad jei nebus šalnų, iš šio bjauraus pavasario turėsime labai gerą derlių“, – mano augintojas.

Pasak jo, panaši situacija buvo prieš penkerius metus, kai užsitęsusi žiema teigiamai pavaikė augalus.

„Panašiai kaip šiais metais, buvo 2013-aisiais. Dar balandžio mėnesį buvo prisnigę, vėliau atšilo ir šalnų nebebuvo, todėl tada buvo pats geriausias derlius“, – prisimena sodininkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)