Tuščio žydėjimo priežastys

1. Šviežios bičių apdulkinamų agurkų veislių sėklos

Rasti mokslinių duomenų, galinčių pagrįsti šį teiginį, vargu ar pavyks. Šį mitą paskleidė „bobutės“ iš senų laikų, kai buvo auginami tik veisliniai agurkai (kurie būtinai privalo turėti vyriškus žiedus). Agurkų dažniausiai niekas negenėdavo, o moteriški žiedai formuojasi tik stiebų viršūnėse ir ant šoninių ūglių. Ant pagrindinio stiebo žiedai dažniausiai būna vyriški, todėl „tuščiaviduriai“. Taip ir susidarė nuomonė, kad pasėjus praėjusių ar net užpraėjusių metų derliaus sėklas, būna daug tuščių žiedų.

Ką daryti? Ateityje nesėkite šviežių agurkų sėklų. Derlingiausi agurkai išauga iš sėklų, subrandintų prieš 3 – 4 metus.

2. Nuosavos agurkų sėklos

Jei agurkų sėklas renkate patys, iš savo užaugintų augalų (ne iš partenokarpinių agurkų, kurie tiesiog neturi sėklų tradicine prasme), stipriai rizikuojate kitais metais sulaukti daug vyriškų žiedų. Šiuo atveju taip pat įtakos gali turėti pernelyg intensyvus ar per silpnas apdulkinimas – taip gali nutikti vėsiomis ir lietingomis vasaromis, kai būna mažai apdulkinančių vabzdžių.

Ką daryti? Pirkite sėklas parduotuvėse ir sodo centruose – žemės ūkio produkcijos gamintojai bendradarbiauja su specialistais, kurie prižiūri apdulkinimą ir vaisių mezgimąsi. Arba naudokite savo sėklas ir susitaikykite su nedideliu derliumi.

3. Agurkams nepakanka šviesos

Agurkai gali žydėti tuščiais žiedais, jei bus pasėti pernelyg tankiai arba jiems trūks saulės šviesos. Todėl agurkus sodinkite saulėtoje vietoje pagal 25 x 25 cm schemą.

Ką daryti? Padėtį galima išgelbėti genint pagrindinius stiebus: ankstyvųjų veislių – po 9-ojo lapo, vėlyvųjų – po 7-ojo.

4. Agurkai pernelyg gausiai laistomi.

Pernelyg gausiai laistant, agurkai turės daug tuščių žiedų – šie augalai nemėgsta pernelyg didelės drėgmės.

Ką daryti? Agurkus reikia laistyti saikingai. Geriausia tai daryti dažnai – po kiekvieno derliaus nurinkimo, bet nedidelėmis dozėmis – 2 – 2,5 l vandens vienam kvadratiniam metrui ploto.

5. Ledinė vandens temperatūra

Daugelis daržininkų nesivargina – prijungia žarną prie laistymo čiaupo ar šulinio ir laisto lysves. O ten vanduo gali būti ledinis! Jis taip pat gali nulemti, kodėl agurkai žydi tuščiais žiedais.

Ką daryti? Vandenį reikėtų palaikyti, kad jis sušiltų iki kambario temperatūros. Paprasčiausias variantas – supilti jį į statines ar kibirus ir pastatyti saulėkaitoje.

6. Netinkama oro temperatūra

Jei temperatūra aukštesnė nei 28 °C arba žemesnė nei 14 °C, agurkai turės daug tuščių žiedų, nes moteriški žiedai neužmegs vaisių. Tvyrant žemai oro temperatūrai, skraido mažai bičių, todėl moteriški žiedai nesulaukia žiedadulkių. Jei oro temperatūra būna aukštesnė nei +28 °C, žiedadulkės tampa sterilios (nevaisingos). Partenokarpinius agurkus ir apdulkinimo reikalaujančias veisles reikia rinktis atsižvelgiant į auginimo rekomendacijas (šiltnamis, atviras gruntas, regionas).

Ką daryti? Padėtį padeda ištaisyti laistymo režimas. Jei karšta, laistykite dvigubai dažniau ir tai darykite anksti ryte arba nusileidus saulei. Jei temperatūra nukrenta žemiau optimalios ribos, agurkų nebelaistykite, kol atšils. Laistant ir vandeniui garuojant, oro temperatūra sumažėja (rūko efektas), todėl geriau vyksta apdulkinimas. Tačiau tai padeda tik bičių apdulkinamoms veislėms. Tokių šiandien pardavėjų asortimente būna labai mažai.

7. Pernelyg gausus tręšimas

Agurkų nereikėtų pernelyg daug tręšti, ypač azoto trąšomis prieš pat žydėjimą.

Ką daryti? Derėjimo metu agurkai tręšiami du kartus. Pirmą kartą – masinio vaisių formavimosi metu: 2 valgomieji šaukštais kalio salietros, 5 valgomieji šaukštai karbamido ir 1 puodelis pelenų 10 litrų vandens.

Antrą kartą – praėjus 10 dienų po pirmojo tręšimo: 1 puodelis pelenų 10 litrų vandens – tręšiama po šaknimis. Be to, augalų lapus reikėtų apipurkšti karbamido tirpalu: 1 degtukų dėžutė karbamido 10 l vandens. Tokio tręšimo tikslas – pratęsti agurkų derėjimo laikotarpį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)