Bene didžiausias tokių krūmų kaip agrastai, taip pat raudonieji, baltieji ir juodieji serbentai pliusas yra ne tas, kad jie nokina puikaus skonio uogas, o minimalių pastangų ir įgūdžių reikalaujantis dauginimas. Jei baiminatės, kad jūsų dauginamiems augalams tiesiog nelemta prigyti, pradėkite nuo serbentų, mat jie prigyja beveik visada.

Serbentų dauginimas žaliais metūgiais

1. Vienas svarbiausių žingsnių – pasirinkti pačią puikiausią veislę. Norėdami tai atlikti, galite išragauti kad ir pas kaimynus derančius serbentus.

2. Sekatoriumi prisikarpykite išsirinkto krūmo ūglių. Atminkite, kad serbentai – ypač plastiška kultūra, todėl juos galima dauginti ir vasariniais žaliais, taip pat jau pradėjusiais medėti ūgliais, ir rudeninėmis sumedėjusiomis šakelėmis. Šakeles – būsimus auginius – reikia karpyti nuo sveikų jaunų šakų, į kurias neįsimetusios ligas arba kenkėjai.

3. Iš prisikarpytų raudonųjų arba baltųjų serbentų šakų prisipjaustykite auginių. Auginiai nuo šakų skiriasi tuo, kad viršutiniai jų lapai apkarpomi, o apatiniai – pašalinami. Apatiniai lapai pašalinami todėl, kad kaip tik šioje atkarpoje formuosis šaknys, o viršutiniai apkarpomi dėl to, kad kuo labiau sumažėtų garuojantis plotas: juk visa auginio energija turi būti nukreipta šaknų formavimui, o ne lapų aprūpinimui maistinėmis medžiagomis. Vis dėlto visiškai pašalinti viršutinių lapų negalima.

4. Pasiruoštus serbentų auginius pasodinkite arba į daiginti skirtą vietą, arba į įprastą lysvę. Atminkite, kad šioje vietoje šakelės augs iki kitų metų rugpjūčio: tiktai tada galėsite jas perkelti į nuolatinę vietą. Štai kodėl reikia pasirinkti tokį plotą, kurio neprireiks ištisus metus.

Baltieji serbentai

Dėmesio vertas patarimas

Daugelis sodininkų elgiasi dar paprasčiau: paruoštus auginius susmeigia ten, kur ir planuoja išauginti krūmą. Po 3–4 auginius reikia susmeigti tarp jų paliekant 10–15 centimetrų. Ilgainiui jie suvešės į uogas nokinantį krūmą.

Dėl kartais pasitaikančių veislių pasirinkimo klaidų ant vieno ir to paties krūmo gali imti nokti ir raudonieji, ir juodieji, ir baltieji serbentai. Vis dėlto specialiai šito siekti nepatartina. Baltuosius ir raudonuosius serbentus maišyti iš bėdos galima, tačiau juodųjų su baltaisiais arba raudonaisiais – nederėtų.

Šitaip pasodinti krūmai greičiau duoda norimą rezultatą, tačiau tikėtina, kad po kelerių metų juos teks išskirstyti į atskirus krūmus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)