Ledų sangrūdos

Jei jūsų namai nėra tinkamai izoliuoti ir vėdinami, kyla ledo sangrūdų pavojus. Reguliariai apžiūrėkite, ar namo išorėje nėra didelių ledo gabalų ar pavojingų varveklių ant stogų kraštų. Po ledu gali susikaupti tirpstančio vandens, o jei jo bus per daug, jis gali perpildyti latakus ir nutekėti ant sienų. Laikui bėgant, vanduo taip pat gali prasiskverbti pro perdengimą ir pradėti lašėti nuo lubų.

Krosnies filtras

Ekspertų teigimu, namų savininkai krosnies filtrą turėtų keisti maždaug kartą per mėnesį. Tai ne tik prailgina židinio tarnavimo laiką, bet ir pagerina namuose oro kokybę bei sumažina energijos sąnaudas.

Patikrinkite vandens siurblį

Kai pavasarį pradeda tirpti sniegas, ir lietūs pridrėkina žemę daugiau negu reikia, vandens siurblys gali neatlaikyti tokių apkrovų. Patikrinkite siurblį dar žiemą, kad iš anksto būtumėte pasiruošę pavasariniam atšilimui.

Įtrūkimai įvažiavime

Jei jūsų įvažiavimo dangoje atsirado įtrūkimų, kurių neužtaisėte iki žiemos, tuomet šaltis, vanduo ir ledas gali juos dar labiau padidinti. Taigi pavasarį įtrūkimai bus dvigubai didesni nei rudenį.

Valykite latakus

Lietaus latakų valymas yra kiekvieno namo savininko rūpestis, ir tam yra rimtos priežastys – užsikišę latakai gali padaryti daug žalos pastatui, nes vanduo ir tirpstantis ledas bėgs sienomis ir prasiskverbs į vidų, o kai kuriais atvejais pasieks net pamatus. Net jei rudenį latakus išvalėte, svarbu stebėti, kad jie vėl neužsikimštų.

Atjunkite žarnas nuo lauko čiaupų

Tai gali atrodyti nereikšminga smulkmena, tačiau žiemą žarna gali įtrūkti, nes joje bus likę vandens. Nepamirškite atjungti žarnų ir sandariai užsukti čiaupo vožtuvą.

Patikrinkite šilumos izoliaciją

Dėl geros izoliacijos žiemą namuose būna šilta, o vasarą – vėsu, be to, sumažėja energijos sąnaudos. Tačiau šilumos izoliaciją taip pat mėgsta pelės ir šikšnosparniai, todėl atvėsus orams patikrinkite, ar izoliacijoje nėra nekviestų svečių, ypač palėpėje.

Pašalinkite iš ventiliacijos angų sniegą

Žiemą patikrinkite ventiliacijos angas, kad jos neužsikimštų sniegu ir ledu. Dėl užsikimšusių ventiliacijos angų namuose gali padidėti anglies monoksido lygis.

Skersvėjai nuo langų ir durų

Jei nepašalinsite net ir menkiausio skersvėjo priežasčių, rizikuojate, patalpose susidarys kondensatas, o nuo jo atsiras pelėsis. Įsitikinkite, kad visi langai ir durys yra sandarūs. Tai ne tik apsaugos nuo pelėsio, bet ir padės sumažinti energijos sąnaudas.

Kaminas

Kaminų valymas

Jei naudojate kaminą, prieš sezono pradžią būtinai jį išvalykite. Taip išvengsite kenksmingų kreozoto sankaupų ir neleisite jam užsikimšti, pavyzdžiui, medžių lapais ar šapeliais nuo paukščių lizdų, kurie gali sukelti gaisrą.

Kovokite su kenkėjais

Rūpestingi šeimininkai turėtų reguliariai tikrinti, ar namo pamatuose arba aplink durų rėmus bei langus neatsirado skylių. Pro šias skyles gali patekti ne tik drėgmė, bet ir graužikai – pelės, žiurkės ir net voverės.

Nupjaukite šakas

Sunkus sniegas, ledas ir stiprus vėjas gali pakenkti medžiams, todėl pašalinkite nudžiūvusias ir pažeistas šakas, kad jos nepadarytų namui žalos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)