Tačiau jei norime, kad pavasarį mus pradžiugintų tulpės, krokai ir narcizai, iš anksto turime atlikti vieną darbą – pasodinti šias gėles dar rudenį. Kokios dar svogūninės gėlės sodinamos rudenį?

Žydrės

Tai labai lengvai prižiūrimos svogūninės gėlės, kurias gali auginti net pradedantieji.

Sodinimo laikas: spalio mėn.

Sodinimo gylis: 6 – 8 cm

Ypatingos savybės: žydrėms nereikia derlingo dirvožemio ir jos gali augti be priežiūros. Tačiau jei įdėsite bent šiek tiek pastangų, jos atsipirks: tręšiant ir laistant, svogūnėliai taps didesni, o žydėjimas bus išraiškingesnis. Jei per kelerius metus žydrių neišrausite, jos suaugs į gražias, tankias grupes.

Krokai

Tai vieni pirmųjų gamtos prabudimo pranašų. Kai kurios rūšys veržiasi žydėti dar likus gėlyne sniego saloms.

Sodinimo laikas: rugsėjo – spalio mėn.

Sodinimo gylis: 5 cm

Ypatingos savybės: krokai mėgsta saulėtas vietas ir maistingą dirvožemį su smėlio priemaišomis. Sodinkite svogūnėlius iki šalčių, kad jie spėtų įsišaknyti.

Hiacintai

Hiacintai sode kuria ypatingą nuotaiką: jų spalvingi žiedai tampa ryškiu sodo akcentu.

Sodinimo laikas: spalio pradžia

Sodinimo gylis: 10 – 15 cm

Ypatingos savybės: hiacintų svogūnėliai būna įvairių dydžių. Stambūs svogūnėliai sodinami 10 – 15 cm gylyje, mažesni – mažesniame. Jų lukštai turi būti nepažeisti. Beje, jų spalva išduoda būsimų žiedų spalvą: alyviniai, violetiniai, rožiniai ir raudoni hiacintai turi violetiškai raudonus lukštus. Jei svogūnėliai šviesūs, hiacintai žydės gelsvais arba baltais žiedais.

Sibirinė scylė

Ne veltui šios gėlytės vadinamos mėlynosiomis snieguolėmis: jos žydi vienos pirmųjų.

Sodinimo laikas: spalio mėn.

Sodinimo gylis: 5 – 8 cm

Ypatingos savybės: sibirinės scylės yra svogūninės gėlės, kurios nesukels jums daug rūpesčių. Jos yra gana savarankiškos, svarbiausia – sodinti jas pusšešėlyje. Pavasarį patręškite scyles azoto trąšomis, kad jos gausiau žydėtų.

Lelijos

Lelijos yra geidžiamos visų gėlynų viešnios. Daugelis sodininkų šias gražuoles sėkmingai augina savo soduose.

Sodinimo laikas: nuo rugsėjo iki spalio pradžios.

Sodinimo gylis: 15 – 20 cm

Ypatingos savybės: Jei nusprendėte sodinti lelijas, geriau tai daryti rudenį, pasibaigus augalų vegetacijai. Iki to laiko svogūnėliai spės sukaupti pakankamai maistinių medžiagų, kad tinkamai atlaikytų žiemos sunkumus. Pirkti ir sodinti lelijas pavasarį nepatartina.

Paprastoji margutė

Tai gana retos, bet trokštamos gėlytės mūsų gėlynuose.

Sodinimo laikas: rugsėjo – spalio mėn.

Sodinimo gylis: 20 – 25 cm

Ypatingos savybės: jei margutės prastai formuoja dukterinius svogūnėlius, motininį svogūnėlį galima padalyti dalimis. Prieš sodinimą jas reikėtų išdžiovinti.

Burbiškio dvaras

Tulpės

Tulpės yra populiariausios pavasario gėlės, ir kiekvienas sodininkas turi nuosavą jų sodinimo būdą.

Sodinimo laikas: rugsėjo – spalio mėn.

Sodinimo gylis: 15 – 18 cm

Savybės: tulpių svogūnėlius geriau sodinti nukritus dirvos temperatūrai iki +7 ... + 10 °C. Pastebėta, kad šiltesniame dirvožemyje svogūnėliai blogiau šaknijasi. Tulpėms geriausia parinkti saulėtą vietą.

Rūteniai

Rūteniai yra ne svogūninės, bet gumbinės gėlės. Į mūsų sąrašą jos pateko tik todėl, kad jas taip pat reikia sodinti rudenį, o žydi jos beveik vienu metu su svogūninėmis gėlėmis.

Sodinimo laikas: rugpjūtis – rugsėjis

Sodinimo gylis: 10 – 15 cm

Ypatybės: rūteniai yra efemeridai, t. y. po žydėjimo pavasarį visa antžeminė dalis nunyksta. Persodinti šias gėles reikia ramybės periodu, kad augalas kuo mažiau nukentėtų. Pavasarį geriausia jo netrukdyti.

Snieguolės

Romantiškosios snieguolės vienos pirmųjų pabunda iš žiemos miego.

Sodinimo laikas: rugpjūčio – spalio mėn.

Sodinimo gylis: 5 cm

Ypatingos savybės: Snieguolės nemėgsta sunkaus dirvožemio ir azoto trąšų. Jas reikėtų persodinti kas 5 – 6 metus. Jei snieguolių ilgai neliesite, jos natūralizuosis. Tuomet šiems augalams nereikės jokios priežiūros.

Narcizai

Narcizai nestokoja spalvų įvairovės: jie gali būti geltoni, balti ir oranžiniai.

Sodinimo laikas: rugpjūtis – rugsėjis

Sodinimo gylis: 15 – 20 cm

Savybės: Gali augti tiek pavėsyje, tiek saulėje. Tačiau esant geram apšvietimui, žiedai būna didesni. Laikui bėgant jie susitelkia į kekes, kurias galima išskaidyti tik pasibaigus žydėjimui.

Taisyklėms visoms svogūninėms gėlėms

Jei jūsų sklype dirvožemis sunkus, gėlių svogūnėlius sodinkite keliais centimetrais aukščiau nei rekomenduojama. Lengvesnėse dirvose, priešingai, juos reikėtų įterpti šiek tiek giliau. Absoliučiai visos svogūninės gėlės nepakenčia dviejų dalykų: pernelyg drėgno dirvožemio ir tręšimo mėšlu. Tai tiesiausias kelias į augalų žūtį. Jei baiminatės, kad nesusipainiosite tarp sodinimo datų, vadovaukitės šia taisykle: susirinkite visų gėlių svogūnėlius ir juos visus pasodinkite likus 2 – 3 savaitėms iki šalnų. Svarbiausia sąlyga, kad jie spėtų įsišaknyti iki šalčių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją