VMT duomenimis, miškuose pažeista apie 50 tūkstančių m3 medžių. Labiausiai nukentėjo Joniškio rajono miškai. Mažiau pažeisti Šiaulių, Panevėžio, Pakruojo, Radviliškio, Jonavos, Širvintų, Ukmergės, Trakų, Vilniaus ir kt. rajonų miškai.

Anot tarnybos, netvarkoma mediena genda, tampa pavojingų medžių liemenų kenkėjų pasidauginimo ir plitimo į aplinkinius medynus šaltiniu. Jos teigimu, pavojingiausias iš jų yra žievėgraužis tipografas, kuris dabar yra aktyvus ir gali apgyvendinti vėjo išlaužtas ir išverstas egles. Jose padės kiaušinėlius, iš jų vystysis nauja kenkėjo karta.

Valstybinės miškų tarnybos miško sanitarinės apsaugos specialistai pažymi, kad 2021–2023 m. vasaromis šalies miškai kentėjo nuo labai karštų orų. Dėl to eglės nusilpo ir nebegalėjo gintis nuo kenkėjų atakų. Priešingai, sausros ir karščiai žievėgraužių sparčiam pasidauginimui ir plitimui eglynuose buvo palankūs. Todėl stebėtas žievėgraužio tipografo populiacijos augimas ir jo daromos žalos didėjimas. Dėl eglynų didelio džiūvimo mąsto nuo 2023 m. rugpjūčio 4 d. stichinė nelaimė paskelbta Rokiškio, Šalčininkų, Trakų bei Vilniaus savivaldybėse.

Žievėgraužis tipografas pirmiausia užpuola vėjo pažeistas ir nuo sausros labai nusilpusias egles. Jose pasidaugina ir tuomet masine ataka gali pulti visiškai sveikus medžius, sudarydamas eglynuose masinio dauginimosi ilgalaikius židinius. Kuo eglynai vyresni, tuo jie mažiau atsparūs žievėgraužių atakoms.

Siekiant sumažinti eglynams daromą žievėgraužių žalą, būtina stebėti 50 metų bei vyresnius medynus ir iš jų šalinti atsiradusias išverstas, nulaužtas ar labai pažeistas egles, kol jose dar neapsigyveno žievėgraužių vabalai. Jei po žieve jau apsigyveno žievėgraužiai, tai egles būtina pašalinti iš miško, kol nesuaugo jaunoji žievėgraužio tipografo vabalų karta.

VMT pažymi, kad dabar dirvos sausos, todėl yra labai tinkamas metas susitvarkyti pažeistus medynus. Bus mažai pažeidžiama dirva, aplinka ir trikdomi miško gyventojai. Jei operatyviai bus pašalinti nulaužti, išversti, kenkėjų apnikti ar džiūstantys medžiai, tai bus veiksminga profilaktinė priemonė, siekiant sumažinti žievėgraužių plitimą miškuose.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją