Kur slepiasi toks nuodingas augalas


Velykų savaitgalį atšilęs oras gyventojus kvietė į gamtą ir miškus. Tiesa, socialiniuose tinkluose gyventojai džiaugėsi ne tik pražydusiomis žibutėmis, bet ir atkreipė dėmesį, kiek pavojingų ir nuodingų augalų yra miške. Kad net ir nuodingas augalas mums nebūtų baisus, miškininkas Raimundas Ereminas sako, kad svarbiausia yra pažinti gamtą. Savo patarimais jis pasidalijo LNK žiniose.

„Mes esame viename iš Vilniaus miesto parkų. Per šitą parką teką toks upeliūkštis, kurio pavadinimo aš nenoriu išduoti. Būtent tokiose vietose, kur mes esame, auga tie gana dažni, bet sunkiai pastebimi augalai. Retai žmonės juos pastebi, nes jie auga nuošaliose vietose, bet, jeigu kalbėti apie naudingųjų augalų temą – būtent čia aš parodysiu europinį kukmedį“, – kalbėjo miškininkas.

Raimundas Ereminas

Pasak jo, Lietuvos miškuose natūraliai augti turėtų 4 spygliuočių rūšys: paprasta eglė, paprastoji pušis, paprastas kadagys ir dar vienas spygliuotis, apie kurį R. Ereminas papasakojo plačiau.

„Yra ketvirta rūšis, kurios natūraliai augančios miške kaip ir nebėra – europinis kukmedis. Augalas yra nuodingas“, – pabrėžė jis.

Kaip teigė miškininkas, apsinuodyti šiuo augalu galima jį suvalgius.

„Kadangi mes negaminame šaltibarščių iš šito augalo, tai mes ir nenumirsime, nieko nenutiks, bet, jeigu tu ganai gyvulius miške – avis, ožkas, karves – kokia avis ar ožka būtinai tokį įdomų augalą pagriauš.

Šuo – nežinau, bet, pavyzdžiui, laukiniai žvėrys, stirnos – jie mėgsta kukmedį“, – teigė R. Ereminas.

Miškininkas atskleidė, kiek tokių augalų jam šiemet teko rasti viename Vilniaus parkų.

„Šį pavasarį radau 20 tokių trijų sprindžių kukmedukų ir mažiukų dar apie 20“, – teigė jis.

Gamtoje slypi ir daugiau pavojų


Už akių miške užkliūva ir kitas žavinčiai žydintis augalas – žalčialunkis.

„Jis auga tokiose vietose, kur žmogus retai vaikšto. Tik žvejai, kurie gaudo upėtakius drėgnose upių pakrantėse, kur labai sunku prieiti. Jeigu vasarą prie to žalčialunkio prieitum, kai jis yra sunokinęs tas uogas, prisirinktum saują uogų – gerai nesibaigtų“, – teigė miškininkas R. Ereminas.

Žalčialunkis

Tiesa, per savo ilgą darbo praktiką vyras teigė dar negirdėjęs, kad kas nors dėl šio augalo būtų susirgęs ar miręs.

„Tai yra gamtos įdomybė“, – teigė R. Ereminas.

Pašnekovas taip pat pasidalijo, į ką dar vertėtų atkreipti dėmesį, prieš gausiai sugūžiant laisvalaikio leisti į miškus.

„Erkės – tai yra rimta grėsmė. Reikia pasiskiepyti nuo erkių tiesiog. Aš einu į gamtą visada ilgomis rankovėmis, kelnės ilgos, batai. Jokių šlepečių. Šiaip, erkės manęs nemėgsta, jos retai man kanda, tai tuo džiaugiuosi, bet esu pasiskiepijęs. Jeigu aš būčiau žmogus, kurį erkės mėgsta, o tokių žmonių yra, kuriuos erkės labai mėgsta – gal į tą mišką ir neičiau“, – teigė miškininkas.

Visą reportažą rasite LNK portale: