Kaip šį sezoną pasitinka malkų prekiautojai ir kiek tai atsieis gyventojams?

Pastebimas prekybos silpnėjimas

Valstybinių miškų urėdijos Medienos prekybos ir logistikos skyriaus specialistas Tomas Pūkas teigia, kad per 10 šių metų mėnesių didmeninėje ir mažmeninėje prekyboje parduota 404,9 tūkstančių kietmetrių malkų. Lyginant su praėjusiais metais, kai buvo parduota 469,5 tūkstančių kietmetrių malkų, kritimas šiemet net 14 procentų.

„Malkų pardavimo silpnėjimą lemia vis mažesnė paklausa rinkoje. Mažmeninėje prekyboje parduodama iki 7 proc. metinės kirtimų apimties, prioritetą teikiant malkinės medienos pardavimui gyventojams”, – situaciją aiškina T. Pūkas.

Malkų kainos pasikeitimas

Pasak T. Pūko, Valstybinių miškų urėdija gamina ir parduoda trijų kaitrumo grupių malkas. Spalio mėnesio duomenimis, daugiausiai buvo parduodama III kaitrumo grupės malkų (61 proc.) – spygliuočiai, drebulė, kurie naudojami perdirbimui. Šiuo metu I kaitrumo grupės malkų – ąžuolas, uosis, liepa, labiau tinkančių kūrenimui, realizuojama apie tik apie 19,3 procentų.

„Daugiausiai gyventojams parduoda Dubravos, Šalčininkų, Prienų, Trakų, Kuršėnų, Joniškio, Šilutės regioniniai padaliniai. Šių metų sausio-spalio mėnesių vidutinė valstybinių miškų malkų pardavimo kaina buvo 29 Eur/ktm, 2018 m. tuo pačiu laikotarpiu – 30 Eur/ktm. Šių metų spalio mėn. vidutinė kaina buvo 23 Eur/ktm, o 2018 m. tuo pačiu laikotarpiu – 32 Eur/ktm”, - kainų skirtumą pabrėžia specialistas (kainos nurodytos Eur/ktm be pridėtinės vertės mokesčio).

Valstybinių miškų urėdijos specialistas teigia, kad analizuojant 2019-2020 m. malkinės medienos pardavimo rezultatus, stebima kainų mažėjimo tendencija. Pasak jo, šių metų viduryje ženkliai sumažėjo vidutinė malkų kaina: nuo 34 Eur/ktm iki 24 Eur/ktm.

„Jeigu Valstybinių miškų urėdijos vidutinė malkų pardavimo kaina šiuo metu yra apie 23 Eur/ktm, tai vidutinė malkų pardavimo kaina 2020 metų I pusmetyje planuojama apie 20 Eur/ktm. Lyginant su 2019 metais ji mažėja 3 Eur/ktm arba 15 procentų. Tikimės, kad pardavimo apimtys 2020 metais išsilaikys šių metų lygyje”, – pokyčius apibendrina vadovas.

Kaip sutaupyti

T. Pūko teigimu, gyventojai, kuriems urėdijos pagamintos malkos yra per brangios, visuomet gali įsigyti ir nenukirsto miško – patys pasiruošti pigios malkinės žaliavos. Pasak vadovo, šios žaliavos kaina – vidutiniškai apie 3 eurai už kubinį metrą.

„Kita siūloma pigi žaliava kurui – medienos ruošos liekanos. Tai yra miško kirtimo liekanos, kurios buvo panaudotos medienos ruošos technologiniuose procesuose ir likusios kirtavietėje po biržės eksploatavimo pabaigos. Jų kaina yra skelbiama pardavimo vietose ir yra apie 7 kartus mažesnė, lyginant su paruoštomis malkomis. Gyventojai šią žaliavą taip pat pasiruošia patys”, – pigesnes žaliavas kurui vardija V. Pūkas.

Prekybos silpnėjimas ir kainų kritimas

Kauno rajone malkas parduodantis vyras teigia, kad pardavimai šiais metais tikrai sumažėjo, o malkų kainos nukrito. Pasak jo, sunku įvardinti prekybos silpnėjimo priežastis, tačiau spėjama, kad tai lemia žmonių pasirinkimas pereiti prie kitos rūšies kuro.

„Šiemet kainos krito, bet kokios rūšies 10 metrų malkų atpigo beveik 50 eurų. Kaip visada, brangiausios malkos yra pačios kiečiausios – uosis ir ąžuolas. Kainos tikslios negaliu pasakyti, nes jos priklauso nuo atstumo, kiekio ir nuo malkos pavidalo. Kaina svyruoja labai skirtinga ir sunku nuspėti ar ji dar keisis šį sezoną. Tai priklauso nuo išorinių rinkų, o ne nuo Lietuvos“, – pasakoja prisistatyti nepanoręs ūkininkas.

Anot jo, sėkmingai gyventi iš šio verslo Lietuvoje yra gan sunku. Šis sezonas kol kas yra vidutiniškas, žmonės jau iš anksto yra pasiruošę žiemai.

„Šiai dienai yra nulis pardavimų, niekas kol kas neperka. Visi tvarkingi žmonės jau apsirūpino, o kas bus kitais metais matysime. Dabar malkas perka tik tie, kurie vasarą gulėjo lovoje ir galvojo, kad žiemos nebus. Jie skambina dabar, nori įsigyti po kelias pliauskas ir skundžiasi, kad brangu, tada dar laukia. O visi žmonės, kurie apgalvoja į priekį, vasara perka malkas, nes žino, kad reikia jas išdžiovinti“, – sako malkų prekyba besiverčiantis vyras.

Malkų šildymui perka vis mažiau

Beržines malkas Lietuvoje bei užsienyje parduodantis Ričardas Grybauskas atvirauja, kad kasmet atsiranda vis naujų klientų, tad klientų skaičiaus mažėjimas tikrai nepastebimas. Vyras tikina, kad kainos šį sezoną jau nebesikeis, nes yra nustatomos urėdijų konkursuose du kartus per metus, tad tokios ir lieka pusei metų.

„Šiemet populiariausios yra beržinės malkos, džiovintų malkų kaina šiuo metu yra 65 eurai už kubą. Šiek tiek pigesnės yra nedžiovintos beržinės malkos, kurių kaina siekia 40 eurų už kubą. Kainos šiek tiek sumažėjo nuo praėjusių metų, nes pati žaliava dabar yra pigesnė.

Mes prekiaujame jau 20 metų, tad verslas yra stabilus, o malkas žmonės naudoja jau nuo neatmenamų laikų tiek židiniams, tiek griliams bei šildymui. Pastebime, kad šildymui malkų žmonės perka vis mažiau. Labai populiarėja naujas šildymo būdas šilumos siurbliai oras – vanduo. Bet atšalus orams žmonės dažniau namus šildo malkomis, nes šie siurbliai vartoja labai daug elektros“, – pasakoja R. Grybauskas.

Malkų eksportas

Pasak ūkininko, dar yra nemažai žmonių, kurie renkasi kūrenti malkomis, nes tai yra pigiausias kuras. R. Grybauskas pasakoja malkas vežantis ir į Europos Sąjungos šalis, Skandinaviją bei Saudo Arabiją.

„Užsienyje taip pat prekyba labai priklauso nuo sezono oro sąlygų. Skandinavijoje vienais metais šalčiau būna, tad prekyba sekasi geriau. Mes esame nedideli eksportuotojai, tad nesusiduriame su iššūkiais, kad liktų neparduotos produkcijos. Galime parduoti net daugiau nei pagaminame. Eksportui kainos laikosi stabilios. Jeigu šiek tiek pigiau galime eksportuoti žaliavas, partneriai vis tiek laiko aukštas kainas“, – apie užsienio rinką pasakoja jis.

Kainos skelbimuose

Skelbimuose parduodamų malkų kainos svyruoja, priklausomai nuo jų rūšies ir apdirbimo. Už sausą pušį prašo apie 40 eurų už kubinį metrą, juodalksnio 43 – 50 eurų, beržo 47 eurus, gerai išdžiūvusio kaina siekia ir 55 eurus. Dar viename skelbime natūralaus drėgnumo skaldytos beržinės malkos kainuoja 60 eurų už vieną erdmetrį, ąžuolinės 70 eurų, alksnio kaina siekia 60 eurų.

Nespėję pasiruošti sezonui mokės daugiau

Malkų prekyba užsiimantis ūkininkas Vidas Beržys pasakoja didelių pasikeitimų šiame versle nuo praėjusių metų nepastebintis. Pasak jo, vienintelis pokytis yra šiek tiek nukritusios malkų kainos.

„Malkų kainos šiek tiek mažesnės nei pernai, viskas priklauso nuo rinkos ir pasiūlos. Kai didesnė pasiūla yra, tai ir kainos krenta. Mes prekiaujame tik džiovintomis malkomis, tad pas mus kainų kritimas nelabai jaučiamas. Du metus jas džioviname, tai užpernai nusipirkome, o tik šiais metais parduodame. Drėgnomis prekiauti neapsimoka, nes uždarbis yra labai mažas, praktiškai net nepadengia visų išlaidų“, – verslo detales atskleidžia prekybininkas.

Anot V. Beržio malkų pardavimai šiais metais tik mažėja. Vyro teigimu, daugelis žmonių jau yra pasiruošę šaltajam sezonui, o nespėję to padaryti, turės mokėti daugiau.

„Lietuvoje yra taip, kai šalta – jie eina šiltų drabužių ieškoti. Tokia pati situacija ir su malkomis. Daugiausia žmonių ieško pigiausio varianto, o pigesnės yra tik drėgnesnės malkos. Tokiu oru dar galima su drėgnomis pasikūrenti, o kai paspaus šaltukas, tikrai reikės sausų, tada pas mus ir prekyba padidėja. Viskas praktiškai priklauso nuo oro“, – apie pasirengimą šildymo sezonui kalba V. Beržys.

Nenuspėjamas verslas

Vilniaus rajone ūkininkaujantis vyras pasakoja, kad prastesnių spygliuočių malkų kaina už erdmetrį yra apie 45 eurus, o beržo kaina svyruoja apie 60 eurų. Jis pabrėžia, kad pats brangiausias šiuo metu yra ąžuolas, kurio kaina siekia net 70 eurų už erdmetrį.

„Kainos tokios ir bus, nelabai keisis jau šį sezoną. Daugiausia parduodame beržinių malkų, turime vaismedžių, kurie yra geresni pagal kaitrumą, tačiau vis vien žmonės renkasi beržą. Šio verslo negalima prognozuoti, nes dabar dujos atpinga, tad daug žmonių renkasi dujinį šildymo būdą“, – malkų pardavimo verslą vertina V. Beržys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (260)