„Lietuvoje yra kertama maždaug 70 proc. metinio prieaugio. Valstybė nustato penkmečio normas Vyriausybės nutarimais, tai ką tik buvo padaryta Vyriausybėje. Mes išlaikėme lygiai tą pačią kirtimų normą kaip ir buvusi Sauliaus Skvernelio vadovaujama Vyriausybė, lygiai ta pati kirtimo norma yra patvirtina, nors Lietuvoje miško padaugėjo“, – ketvirtadienį Vyriausybės valandos Seime metu teigė S. Gentvilas.

„Rezerviniai miškai, kurie buvo rezervuoti gyventojams gražinti – jie buvo perkelti į urėdijos balansą ir ji, net turėdama daugiau miško, kirs mažiau ateinantį penkmetį, žvelgiant procentaliai, negu praeitoje kadencijoje tvirtinta penkmečio norma“, – tvirtino jis.

Ministras pažymėjo, kad šiuo metu atliekama daug sanitarinių kirtimų dėl kenkėjų, tačiau visuomenė dėl to neturėtų išsigąsti – jie įskaičiuojami į valstybinę miškų kirtimo normą.

„Šiuo metu yra atliekama labai daug sanitarinių kirtimų dėl kenkėjų, ligų, ypač spygliuočiams, pušynams ir eglynams. Pabrėžtinai noriu pasakyti, kad sanitariniai kirtimai, kurie yra atliekami, įskaičiuojami į valstybinę miškų kirtimo normą. Jau tada atliekama mažiau planinių kirtimų, todėl visuomenė neturėtų gąsdintis“, – sake politikas.

ELTA primena, kad pastaruoju metu visuomenėje kilo pasipiktinimas Verkių regioniniame parke, draustiniuose ir saugomose teritorijose vykdomais plynaisiais kirtimais. Aplinkos ministerijos pareigūnai pabrėžė, kad kirtimai – sanitariniai ir yra vykdomi siekiant suvaldyti plintančią žievėgraužio tipografo (kinivarpos) populiaciją.

Dėl nepasitenkinimo miškų politika aktyvistai rengė ir protestą prie Seimo.

Tuo metu S. Gentvilas, sulaukęs klausimų dėl kilusio nepasitenkinimo, teigė, kad saugomuose miškuose bus siekiama sumažinti plynųjų kirtimų apimtis.

Seimo opozicija siūlo surengti patariamąjį referendumą dėl plynųjų miško kirtimų ribojimų ir uždraudimo saugomose teritorijose. Tokį referendumą planuojama rengti kartu su Europos Parlamento rinkimais – kitų metų gegužės 9 d.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją