Kaip rašo „The New York Times“, šie „nusikaltimai“ Santa Kruzo rajone vyksta jau keletą metų.

Jūrinės ūdros patelė puola banglentininkus, bandydama atimti ir dažnai sugadindama jų banglentes. Pastaruoju metu šie išpuoliai tapo ypač agresyvūs ir privertė reaguoti vietos pareigūnus.

„Dėl didėjančio pavojaus visuomenės saugumui, komanda iš Jūrų gyvybės apsaugos departamento ir Monterėjaus įlankos akvariumo, apmokyta gaudyti ir valdyti jūrines ūdras, buvo išsiųsta bandyti ją sugauti ir perkelti į vietą, kur nėra banglentininkų“, – sakė departamento atstovas.

Kalifornijos jūros ūdros yra nykstanti rūšis, aptinkama tik Kalifornijos centrinėje pakrantėje. Šiandien išlikę apie 3000 asmenų, iš kurių daugelis gyvena baidarininkų, banglentininkų ir irkluotojų lankomose vietose.

Nepaisant tokio artumo, jūrinių ūdrų ir žmonių sąveika išlieka reta. Gyvūnai turi įgimtą baimę žmonėms ir paprastai daro viską, kad išvengtų susitikimų. Pasak UC Santa Cruz ekologo Timo Tinkerio, prie žmogaus artėjanti jūrinė ūdra yra „nenormali“.

Ūdra, sukėlusi ažiotažą tarp banglentininkų, vietinių ekologų žinoma kaip Ūdra 841. Ši 5 metų patelė buvo užauginta nelaisvėje, tačiau zoologai ją laikė taip, kad nepripratintų prie žmonių, o paskui paleido į laukinis.

„Po vienerių metų, kai be problemų buvome laukinėje gamtoje, pradėjome gauti pranešimų apie jos bendravimą su banglentininkais, baidarėmis ir irklentėmis. Nežinome, kodėl tai prasidėjo“, – sakė Monterey Bay akvariumo jūrų ūdrų programos vadovė Jessica Fujii.

Pirmą kartą ūdra buvo pastebėta lipanti į vandens transporto priemonę Santa Kruze 2021 m. Iš pradžių toks elgesys buvo retas, tačiau laikui bėgant ūdra tapo drąsesnė. Ūdra per savaitgalį tris kartus pavogė banglentes.

Pirmadienį 40-metę banglentininkę Jun Li gana agresyviai užpuolė Ūdra 841. Ji užlipo ant lentos ir privertė savininką palikti laivą ir stebėti, kaip gyvūnas galingais nasrais ėmė plėšyti nuo jos gabalus.

„Bandžiau jį nuimti apversdamas lentą ir atstumdamas, bet kažkodėl ji buvo taip pritvirtinta prie mano banglentės, kad tiesiog puolė“, – sakė jis.

Tokios situacijos yra labai pavojingos, sako Gina Bental, „Sea Otter Savvy“, kuri siekia sumažinti antropogeninį trikdymą jūros ūdroms ir skatina atsakingą laukinės gamtos priežiūrą, direktorė ir vyresnioji mokslininkė. „Ūdros turi aštrius dantis ir pakankamai stiprius žandikaulius, kad galėtų sutraiškyti vėžiagyvius“, – sakė ji.

Jei valdžiai pavyks sugauti 841, ji grįš į Monterėjaus įlankos akvariumą ir bus perkelta į kitą akvariumą, kuriame gyvena savo dienas. Kelis kartus buvo bandoma ją sugauti, tačiau nė vienas nebuvo sėkmingas.

„Ji gana talentingai nuo mūsų vengė“, – sako aplinkosaugininkai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją