„Sutarta, kad Valstybinės miškų tarnybos ir Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos specialistai padės miškų savininkams pildyti poveikio „Natura 2000“ teritorijoms reikšmingumo vertinimo formas, dės visas pastangas, kad bendromis jėgomis išgyventume šią žiemą, – pranešime sakė aplinkos ministras Simonas Gentvilas, – bandysime sutelkti jėgas, kad iki šios savaitės pabaigos pradėtume judėti į priekį, kas leistų privačių miškų savininkams grįžti į mišką.“

Aplinkos ministerija informavo, kad atsižvelgdama į miškotvarkos projektų rengėjų ir miškų savininkų nuogąstavimus, kartu su Valstybine saugomų teritorijų tarnyba (VSTT) ir Valstybine miškų tarnyba (VMT) ieškos greitų sprendimų, kaip reikšmingumo vertinimo procesą optimizuoti.

Tam ilgalaikiu periodu numatoma iš esmės keisti reikšmingumo vertinimo tvarką, kuri tvirtinama ministro įsakymu, taip pat kitus susijusius teisės aktus. Trumpuoju laikotarpiu ieškoma galimybių, kad vertinimą optimaliai ir greitai atliktų valstybės institucijos ir kiek įmanoma mažiau naštos tektų miškų savininkams: kuriami informacinių technologijų įrankiai, rengiamos reikšmingumo vertinimo formos pildymo instrukcijos, numatomos konsultavimo priemonės tiek miško savininkams, tiek miškotvarkos projektų rengėjams.

Leidimų kirsti mišką išdavimo ir miškotvarkos projektų tvirtinimo, kai numatomi miško kirtimai patenka į „Natura 2000“ teritorijas ar joms artimą aplinką procesas pasikeitė Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui 2023 m. gruodžio 6 d. priėmus atitinkamą nutartį.

Aplinkos ministerijoje vykusiame susitikime diskutuota ir apie saugomų teritorijų steigimą privačiuose miškuose, dėl veiklos ribojimų jose mokėtinas kompensacijas.

Aplinkos viceministras Kęstutis Šetkus pažymėjo, kad saugomų teritorijų steigimas yra susijęs su Europos Sąjungos lygmens sprendimais – ES Bioįvairovės strategijos įgyvendinimu, „Natura 2000“ tinklo plėtra, Europos Bendrijos svarbos buveinių geresne apsauga ir jų būklės gerinimu.

Europos Sąjungos Biologinės įvairovės strategija iki 2030 m. numato, kad Europos Sąjungos saugomų teritorijų tinklas turi padidėti iki 30 proc. sausumos teritorijos ir 10 proc. visų saugomų teritorijų turi būti griežtai saugomos.

Atkreiptas dėmesys, kad privatūs miškai Lietuvoje užima apie 40 proc. visų šalies miškų, tad natūralu, kad dalis saugotinų teritorijų patenka ir į privačius miškus. Gerinant žemės savininkų informavimą apie rengiamus sprendimus jau numatyta, kad prieš steigiant ar nustatant „Natura 2000“ teritorijas jie turės būti informuojami individualiai.

Susitikime dalyvavo Aplinkos ministerijos politinių grupių vadovai ir specialistai, Privačių miškų savininkų, Lietuvos miško ir žemės savininkų, Miškų ūkio rūmų, Lietuvos medienos pramonės įmonių, Miško darbų rangovų asociacijų atstovai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją