Saugoti perduotos 123 augalų veislių sėklos, kurios yra svarbios šalies genetinių išteklių fondui ir kurios buvo atrinktos pagal unikalias fenotipines ir genotipines savybes. Tarp jų – paprastosios eglės, pušies, kviečių, miežių, dobilų, avižų ir kitų Lietuvoje augančių augalų veislių sėklos. Perduota po šimtą gramų kiekvienos rūšies sėklų. Reikalui esant, jas galima būtų iš ten paimti ir atkurti, rašoma pranešime.

Svalbarde vadinama dubliuojančioji saugykla, į kurią valstybės veža pačias vertingiausias sėklas, kurių pavyzdžius saugo ir pas save. Jau buvo atvejų, kai iš čia teko imti pavyzdžius ir atkūrinėti veisles, nes jos pražuvo dėl karo ar stichinių nelaimių.

Perduodamų sėklų augalų veislės pasižymi atsparumu grybinėms ligoms, ištverme žiemą, dideliu sėklų arba žaliosios masės produktyvumu ir kitomis vertingomis savybėmis. Pavyzdžiui, perduodamų pomidorų sėklų veislės išsiskiria skirtingu sunokimo laiku, geru skoniu bei atsparumu transportavimui.

Medžių sėklos buvo surinktos Valstybinių miškų urėdijos darbuotojų pastangomis. Saugomos – Valstybinės miškų tarnybos saugyklose Kaune ir Akademijoje, Kėdainių rajone. Įstaiga yra sukaupusi atskirų žmonijai svarbių augalų genetinių išteklių kolekciją. Siekiant užtikrinti jos saugumą ilguoju laikotarpiu, buvo nuspręsta patikėti jos pavyzdžius Svalbardo pasaulinei sėklų saugyklai.

Saugykla, kurioje bus saugomos sėklos, įrengta Svalbardo kalnuose, kuriuose yra amžinas įšalas. Ji įgilinta daugiau nei 100 metrų į kalno vidų, po 40 – 60 metrų storio uolų sluoksniais. Sėklos čia laikomos iki -18°C temperatūroje.

Sėklas saugoti perdavė aplinos viceministras Danas Augutis, Šiaurės ministrų tarybos biuro Lietuvoje bei Valstybinės miškų tarnybos atstovai.

Tarnybos patarėjas Bronislovas Gelvonauskis sakė, jog „simboliška, kad sėklos perduodamos kaip tik šiemet, kai sukanka 100 metų kai Lietuvoje pradėta augalų selekcija, o viena iš perduodamų žirnių veislių „Žaliukai“ registruota būtent 1922 metais“.

Lietuvos augalų sėklų kolekcija Svalbardo pasaulinėje sėklų saugykloje bus saugoma neribotą laiką. Kas kelis dešimtmečius sėklų pavyzdžiai turės būti atnaujinti.

Lietuvos sėklų pavyzdžių perdavimas vykdomas aktyviai prisidedant Šiaurės ministrų tarybos biurui Lietuvoje. Kolekcijos perdavimo ceremonijoje taip pat dalyvavo Norvegijos žemės ūkio ir maisto ministerijos, organizacijos „NordGen“, tarptautinės ne pelno organizacijos „Crop Trust“ atstovai.

Valstybinė miškų tarnyba yra įstaiga prie Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos, įgyvendinanti valstybės politiką gamtos išteklių (miškų, augalų nacionalinių genetinių išteklių) valdymo srityje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją