Domėjausi trumpos rotacijos augalų (pvz. žilvičių) auginimo biokurui verslo ekonomika. Gamybos ciklas panašiai toks:

Pradžioje Jums reikės Įrengi gamybinį lauką. Dirvos paruošimas kainuos apie 50 Eur/ha
Sodinimas su sodinukais- 700 EUR/ha.

Pirmasis derlius apytikriai po 5 metų. Per tą laiką priežiūra nedidelė, tačiau lauku rūpintis teks. Tai atsieis apie 30 EUR/ha.

Derliaus ėmimui prireiks smulkintuvo, dviejų traktorių su priekabomis ir krautuvo. Šis komplektas atsieis apie 900 EUR/ha.

Iš vieno ha nuimsite apie 1,5-2 skiedrovežius produkcijos. Priklausomai nuo ploto reikės pasamdyti bent porą skiedrovežių, už kurių paslaugas sumokėsite dar apie 300 EUR/ha.
Viso išlaidų: 1980 EUR/ha.

Jei skiedras pavyks parduoti po 13 EUR/m3 gausite nepilnus 2106 EUR ha pajamų (1.8 skiedrovežio/ha derlius). Taip pat už šį plotą bus mokama 80 EUR/ha bazinė išmoka ir 20 EUR/ha nepalankių vietovių išmoka. Viso per 5 metus 500 EUR/ha.

Taigi viso verslo pajamos per 5 metus bus 2606 EUR/ha.

Pelnas per 5 metus 2606-1980=626 EUR/ha.

Palyginimui ar tai daug turime įvertinti alternatyvas. PVZ. Ūkininkas tame pačiame lauke gali įrengti medingų augalų juostas (liucerna ar panašus augalas).

Pasėlio įrengimas atsieis apie 50 EUR/ha.

Pasėlio mulčiavimas kasmet atsieis apie 50 EUR/ha.

Per 5 metus patirsite 300 EUR/ha išlaidų.

Pagal naująjį puikųjį žemės ūkio strateginį planą už medingų augalų juostą gausite 180 EUR/ha išmoką, dar 80 EUR/ha bazinė ir 20 EUR/ha nepalankių žemių išmoka. Viso per 5 metus 1400 EUR/ha.

Tokio verslo pelnas per 5 metus sudarys 1400-300= 1100 EUR/ha.

Palyginame verslus. 5 metai žilvičių auginimo atneš 626 EUR/ha o tuo tarpu 5 metai pievos mulčiavimo sugeneruos 1100 EUR/ha.

Taigi, prisisamdote sodinamųjų, smulkintuvų, traktorių su priekabom, krautuvų, vilkikų, organizuojat logistiką. Taip pat rizikuojate, kad sodinukai nudžius, juos nuės laukiniai gyvūnai, įsimes ligos, prisiimate kainos svyravimo, atsiskaitymo rizikas ir tikitės gauti 626 EUR/ha pelno.
Tuo tarpu vieną kartą pavažinėjat per lauką su nesvarbu kokos kokybės sėjalka, kartą per metus pavažinėjat mulčiuotuvu per lauką ir gaunate 1100 EUR/ha. Be jokių pardavimo, gamybos ir kitų rizikų.

Kažkaip ima nuojauta, kad einam ne tuo keliu… Biokuras keliaus iš Baltarusijos, Lietuviai-- iš kaimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją