Augina tai, kas auga geriausiai

Šiuo metu gėlėms ir daržovėms šeimos ūkyje vietos skirta po lygiai: po 20 arų šiltnamiuose. Vis dėlto visai atskirti vienų nuo kitų nepavyksta: pasak Daliaus Barzdos, pasibaigus gėlėms, jų vietoje sodinamos daržovės. Daugiausia tai – agurkai, pomidorai, paprikos, taip pat šiek tiek bulvių. Anksčiau daržovių Barzdos augindavo daugiau, sumažinti plotus teko dėl darbo rankų trūkumo.
Maja neslepia, jog gėlių auginimo pradžia nebuvo lengva – teko daug mokytis, dažniausiai – iš savo klaidų: „Žinios ateina laipsniškai, dirbant, per sėkmes ir nesėkmes. Jei kas nors nepavyksta – analizuoji, ką blogai padarei, ieškai alternatyvų. Beje, iš pirmo sykio mūsų versle nelabai ir tepasimokysi – nespėji suvokti, kas nutiko. Tik keletą kartų suklydęs išsiaiškini, ką verta auginti, ko geriau atsisakyti, taip pat – kokias daržoves ar gėles geriau sekasi parduoti“.

Daugiausia Barzdų ūkyje auginamų gėlių – vazonėliuose, jos vasarinės, svyrančios, skirtos namams puošti. Populiarios ir vadinamosios kapinių gėlės, tokios kaip begonijos, tagetės ir pan.

„Pastebėjome, kad žmonės labiausiai nori gėlių, kurios gerai auga Lietuvoje, tinka mūsų klimatui, todėl mūsų asortimentas nesikeičia metai iš metų. Pastaruoju metu Lietuvos gėlynuose populiarėja viksvos, be to, keičiasi ir tradicinių gėlių spalvos“, – dėsto Maja.

Kainuoja ir sėklos, ir žemė

Pasak jos, nors gėlininko darbas atrodytų sezoninis, jis trunka kone visus metus – prasideda žiemos pradžioje, kai būsimam sezonui užsakomos sėklos. Tinkamas sėklas išsirinkti labai svarbu, be to, tenka kruopščiai suplanuoti, kad įsigytum tiek, kiek reikia, kad visi daigai vėliau tilptų šiltnamyje.
Sėklas gėlėms Barzdos užsako iš Vokietijos, Olandijos, atsisiunčia jas internetu ar perka parduotuvėse. Sausio mėnesį labai trumpam jas pasėja namuose, ant palečių, o jau vasarį prasideda darbai šiltnamyje. Dieną ir naktį juose turi būti vienoda temperatūra, tik tada augalai sparčiai augs. Labai svarbu ir tinkama žemė, ją ūkininkai taip pat perka, daigai sodinami į specialų gėlėms ar kitiems augalams skirtą durpių substratą.

Kol daigas atsiduria vazone, kuriame parduodamas, persodinti jį tenka ne vieną kartą. „Mažo augalo į nuolatinę vietą negali sodinti, pirmiausia sodiname į mažą vazonėlį, po to perkeliame į didesnį. Taip augalas iki žmogaus daržo ar darželio keliauja laipsniškai, etapais, puoselėjamas ir prižiūrimas“, – pasakoja Maja.

Kaip išsirinkti tinkamą daigą?

Jos teigimu, tik iš kokybiškų sėklų įmanoma užauginti kokybiškus augalus – pasėti iš rudenį darže prisirinktų sėklų užauga nevienodo dydžio, nestandartiniai, o daržovių derliaus nebūna visai arba jis būna prastas. Paklausta, kaip tokio daigo neįsigyti turguje, Maja atvira: tai – praktiškai neįmanoma: „Ar augalas kokybiškas, gali pamatyti tik jam augant. Be abejo, išdygs, išaugs ir agurko daigas iš darže prisirinktų sėklų, tik derliaus nebus. Kol žmogus neišbando viso to ant savo kailio, tol nesupranta, kaip svarbu pasirinkti kokybiškus daigus“.

Savo užaugintas daržoves šeima parduoda turguje, turi ir nuolatinių klientų, kurie atvažiuoja į namus. „Be abejo, ir čia reikia įdirbio, pasitikėjimas atsiranda neiškart, jį reikia užsitarnauti. Gali žmogų apgauti vieną kartą, kitą jau tikrai nepavyks. Mūsų verslui gerai ir tai, kad prekiaujame tiek daržovėmis, tiek gėlėmis, galime pasiūlyti pirkėjams daugiau įvairovės. Be abejo, vien tik gėlėmis ar vien tik daržovėmis prekiauti būtų paprasčiau, bet žmogui patogiau, kai vienoje vietoje galima pasirinkti ko jam reikia“, – sako Maja.

Patarimai, kad gėlės klestėtų

Gėlininkė pasidalija patarimais, kaip prižiūrėti augalus tokią karštą ir sausą vasarą kaip ši: „Augalai geriausiai auga tada, kai jiems pakanka ir saulės, ir drėgmės. Gėles geriau laistyti vakare, vis dėlto kai kuriems augalams per sausrą vieno karto maža, reikia palieti du kartus per dieną. Beje, visada rekomenduojame įsigytas gėles iš vazonėlių persodinti į žemę, taip jos auga geriau, žydi gražiau. Žinoma, daug kas priklauso nuo priežiūros – jei nuolat laistysime ir tręšime, gėlė gražiai žydės ir vazonėlyje. Reikia žinoti ir kiekvieno augalo priežiūros niuansus – pavyzdžiui, negalima laistyti begonijos lapų, nes jie nudega. Jei pirkėjas domisi, tokius dalykus jam visada paaiškiname“, – pasakoja Maja.

Pasak jos, auginamas gėles būtina patręšti: „Jei intensyviai tręšime tada, kai gėlės krauna žiedus, nebus tarpų tarp jų žydėjimo. Nepatręšus gėlių tinkamai, formuojasi lapija, o ne žiedai. Tik tręšiamos gėlės džiugins savo žiedais visą vasarą“.

Trąšas ji rekomenduoja naudoti bent jau universalias, nors yra skirtų ir atskiroms rūšims, pavyzdžiui, vien tik begonijoms. Pasak gėlininkės, bet kuriose trąšose, skirtose gėlėms, yra visų augalui reikalingų medžiagų.

Šiuo metu vasarinės gėlės Barzdų šiltnamiuose jau gražiai auga ir žydi, o gėlininkams prasideda naujas etapas – chrizantemų sodinimas. Šeima per metus laisvesnių turi vos pora mėnesių. „Manančius, kad mūsų gėlės kainuoja per brangiai, kviesčiau dienai atvykti pas mus ir nuo ryto iki vakaro bent jau pavaikščioti iš paskos, pamatyti, kiek kilometrų kasdien tenka nueiti. Tik taip galima įvertinti triūsą, kurį įdedame tam, kad gėlių žiedai džiugintų žmones visą vasarą“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją