Augalų apdengimas

Prieš žiemą augalus reikia apdengti taip, kad priedanga sulaikytų kuo daugiau sniego, kai tiktai jis iškris. Apdėkite augalus eglišakiais, stiebais, laužytomis šakomis, lapais, kad iškritusį sniegą kuo mažiau pustytų vėjas. Labiausiai rekomenduojama naudoti ąžuolo lapus: jie ne tiktai nepūva patys, bet ir apsaugo nuo puvimo apdengtus augalus. Tiktai atminkite, kad net ir ąžuolo lapai turi būti sausi ir dengti jais reikia tada, kai nelyja.

Lapų sluoksnis nuo sniego svorio sukrenta, todėl artėjant pavasariui po tokia priedanga augalai gali pradėti šusti. Kad taip nenutiktų, rekomenduojama naudoti iš lentelių sukaltus karkasus. Kaip karkasus galima panaudoti medines dėžes (jomis užvožti augalus). Ant sustatytų karkasų užberti lapai neišsisklaido.

Dengiant augalus taip pat gali praversti ruberoidas, džiutas, agrotekstilė. Vietoje lapų ar eglišakių galima naudoti durpes, pjuvenas, skiedras, drožles, kankorėžius. Visgi šiaudų ir sudžiūvusios žolės geriau nesirinkti, nes šios medžiagos gali būti masalas pelėms.

Jei žiema be sniego

Iš karto reikia pasakyti, kad tikrą pavojų augalams kelia tik pavasarinės besniegės šalnos ir stiprūs šalčiai, užeinantys nutirpus sniegui. Ar šaltis pakenks augalams, priklauso ir nuo drėgmės.

Šaltukas

Iš oro ant augalų ir dirvos besikondensuojant drėgmei, išsiskiria šiluma ir temperatūra kartais pakyla tiek, kad grėsmė augalams sumažėja. Kita vertus, kai ilgai laikosi sausi orai, drėgmė iš dirvos pasišalina ir taip pašalinama dalis šilumos.

Jei tokiu metu pavyktų atvažiuoti į sodą, dvigubu agrotekstilės sluoksniu apklokite šilumą mėgstančius, alpinariumuose augančius, taip pat prieš žiemą pasodintus augalus, braškes, apsukite jaunų medelių kamienus. Agrotekstilę klokite taip, kad tarp jos sluoksnių laisvai cirkuliuotų oras. Atminkite, kad augalai neturi remtis į medžiagą.

Jeigu sode pavyktų aptikti minkšto (jokiu būdu ne apledėjusio) sniego, pasistenkite jį išnaudoti augalų apšiltinimui. Jei sniego nėra ir nežada iškristi, labiausiai šalčio bijančius augalus reikėtų storai apdėti mulčiu (ankstyvą pavasarį mulčią būtina pašalinti). Kaip mulčią galima naudoti šiaudus, pušų spyglius ir medžio skiedras.

Kad ateityje netektų nerimauti dėl neužsnigtiems augalams galbūt pavojingo šalčio, įveisti sodą reikėtų strategiškai. Pavyzdžiui, šalčiui jautrių augalų geriau nesodinti atviruose, žemuose plotuose.

Nuo šalčio augalus saugo greta esančios tvoros, akmenys ar krūmai. Jei aplink sklypą auga medžiai, dirva ne taip sparčiai įšąla, todėl nuo ankstyvųjų šalnų augalai paprastai nenukenčia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją