Parašė laišką

Redakcijos žurnalistai sulaukė laiško, kuriame nurodoma, jog Josvainių seniūnijos Karūnavos kaime ūkininkaujantis ūkininkas visus metus gyvulius laiko lauke – nesvarbu sninga ar lyja. Net per didesnį snygį gyvūnai, pasak žmonių, gyvena lauke.

„Ši bėda sena. Esmė ta, kad lauke gyvūnai laikomi visus metus, taip pat ir žiemą. Mes manome, kad tai nėra humaniška, kad gyvūnai per tokius šalčius ir sniegus negali būti lauke, turi būti šiltame tvarte“, – dėstė vardo ir pavardės nepanoręs viešinti pranešėjas, atsiuntęs keletą nuotraukų, kuriose išties matyti sniege besiganančios karvės.

Jei įtaria, turi pranešti

Kėdainių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Alfonsas Genys sakė, kad situacija jam žinoma, nes jo vadovaujama tarnyba jau yra gavusi panašių skundų ir ankstesniais metais.

„Iš tiesų jūsų minimą žmogų mes lankėme jau ne kartą. Esame davę jam ir pastabų.

Esmė tokia, kad tokios veislės mėsinės karvės gali gyventi lauke, tačiau joms turi būti įrengtas prieglobstis, užuovėja nuo vėjo, šalčio, kritulių. Turi būti maisto ir vandens. Žodžiu, turi būti užtikrinta laikomų gyvulių gerovė.

O jei žmonės pastebi kažką negero, prašome pranešti mums, mes visada reaguojame, vykstame“, – dėstė A. Genys.

Ūkininkas tikrintojų sulaukia nuolat

Beje, tai vieni, tai kiti gyventojai jau ne pirmus metus praneša apie minėtą ūkininką tikrintojams.

Kaip „Rinkos aikštei“ komentavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus patarėjas Giedrius Blekaitis, toks ūkininko elgesys su nuosavais galvijais nėra traktuojamas kaip pažeidimas, tačiau rodo prastą asmens požiūrį į gyvūnus ir nėra sveikintinas.

„Iš tiesų tai rodo ūkinio gyvūno savininko požiūrį į gyvūną. Ir jis nėra geras. Reikia suprasti, kad prieš karvei apsiveršiuojant, veršiukas gyvena apsuptas šilumos, kūno temperatūroje – apie 37 oC. Karvei apsiveršiavus, veršiukas iškart patenka į aplinką, kurioje yra minusinė ar vos pliusinė temperatūra ir stipriai lyja. Taigi tos jauniklio gyvenimo sąlygos nėra geros.

Tiesa, yra mokslininkų tyrimų, kurie tvirtina, kad tokie radikalūs temperatūros pokyčiai gali teigiamai prisidėti stiprinant veršelio imunitetą. Tačiau reikia suprasti, kad veršiavimasis yra stresas karvei ir tam veršiukui, o gyvūnų savininkas ir pats turėtų būti suinteresuotas prižiūrėti bandos pagausėjimą“, – komentavo G. Blekaitis.

Kada galvijus suvaryti į tvartą, įstatymas nenumato
Visgi įstatymuose nėra numatytas nei laiko metas, nei temperatūra ar kitos oro sąlygos, kurioms esant galvijai privalo būti apgyvendinti tvarte. Galvijams apskritai sveikiausia ir geriausia daug laiko praleisti lauke, nepaisant to, koks oras. Yra tik viena sąlyga – galvijai turi turėti kur pasislėpti, jie turi turėti maisto ir vandens.