Matyti, kad ir toliau išlieka ūkių stambėjimo ir konsolidacijos tendencijos. 128 tūkst. pareiškėjų deklaravo 2,91 mln. ha.

Vieno deklaruotojo plotas nuo 17 iki 21 ha plotas padidėjo. Tai beveik 30 proc. ploto augimas per metus.

Tiesioginių išmokų avansas jau išmokėtas 123 tūkst. pareiškėjų. Buvo suplanuota 125 tūkst.

„Gruodžio 1 d pradėsime mokėti galutinę išmoką. Ji pasieks tuos pačius pareiškėjus. Baigsime mokėti kitais metais“, – sako Erikas Bėrontas, Nacionalinės mokėjimų agentūros (NMA) direktorius.

Šiemet tikrinti 6498 pareiškėjai 5 proc. visų. Be to rizikingi, dėl kurių gaunami skundai, arba vadinamieji „sofos ūkininkai“, kai vieną darbuotoją turinti įmonė valdo 500 ha. Nubaudžiama gana daug žmonių, tačiau pažeidimai maži ir nuobaudos palyginti mažos. Tačiau jei būna dideli pažeidimai, jie praktiškai visada pasitvirtina.

„Gan didelis procentas ūkininkų, kurie valdo žemę be rašytinių sutarčių. Šią problemą reikėtų spręsti. Daugėja patikrų ir sankcijų ir neaišku kaip elgtis. Ar daugiau tikrinti ir bausti, ar nekreipti dėmesio“, – bėdas įvardina E. Bėrontas.

Kitas klausimas – NMA turėtų užskaityti aplinkos tarnybų tikrinimus ir jų nedubliuoti.Kai kurie teisės aktai paprasčiausiai neveikia. Pavyzdžiui, nors nebuvo galima teikti paramą susietiems ūkiams ir įmonėms, tačiau per metus nė vienas toks atvejis nenustatytas.

Pagrindiniai deklaruojamų augalų plotai:

Žieminiai kviečiai
Vasariniai kviečiai
Vasariniai miežiai
Žieminiai rapsai
Žirniai
Avižos

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)